Foreslår å legge ned Troms og Finnmark fylke

En knapp måned etter at storfylkene Troms og Finnmark og Viken ble etablert, varsler SV at de fremmer forslag for Stortinget om å legge dem ned.

ENDRING: SVs Freddy André Øvstegård sier de fremmer et forslag for Stortinget om å legge ned Troms og Finnmark Fylke. Her gir han en appell utenfor Utenriksdepartementet i Oslo ved en annen anledning. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix  Foto: Terje Pedersen

nyheter

En knapp måned etter at storfylkene Viken og Troms og Finnmark ble etablert, varsler SV at de fremmer forslag for Stortinget om å legge dem ned.

– Nå har vi fått en historisk mulighet til å oppheve tvangen regjeringen har kommet med i dannelsen av disse monsterkonstruksjonene. Stortinget kan og bør starte denne prosessen, sier SVs Freddy André Øvstegård til NTB.

Sammen med flere andre av partiets stortingsrepresentanter vil han fremme forslaget når Stortinget igjen samles på tirsdag neste uke. Grunnen til at SV har kastet seg rundt, er at Frp har gått ut av regjeringen.

– Kunstig flertall

Både SV, Ap, Sp og Frp har gjort det klart at de er imot Viken, og siden Frp er ute av regjeringen, er det ikke lenger flertall for tvangssammenslåingen.

Forslaget gjelder i prinsippet alle fylker.

– Alle tvangssammenslåtte fylker skal gis mulighet til å ta ut skilsmisse hvis de vil. Det kunstige flertallet denne reformen har hatt, er i ferd med å smuldre opp, sier Øvstegård.

Foreløpig er det Viken som står øverst på lista når det gjelder oppheving.

– Også flertallet i fylkestinget har pekt på at de ønsker å legge ned storfylket, påpeker Øvstegård.

Kan bli vedtatt

Det var NRK som først meldte om saken. Statsviter Harald Borgebund ved Høgskolen i Østfold sier til NRK at det er mulig at forslaget blir vedtatt, siden det er flertall i Stortinget for å reversere Viken.

– Men detaljene i forslaget vil bety mye for om det skjer, sier Borgebund.

Viken ble opprettet 1. januar i år. Fylket strekker seg fra Hardangervidda til Halden og har 1,2 millioner innbyggere.