[ RETT på sak]

– Var det tøft å være Grønlandsfisker, Torbjørn Folkestad?

Torbjørn Folkestad har skrevet og utgitt en bok om sin ungdom som selfanger og Grønlandsfisker.

Bok: Torbjørn Folkestad har skrevet og utgitt en bok om fiskernes knallharde arbeidsvilkår den gangen han var fisker.  Foto: Birger Caspersen

nyheter

– Var det tøft å være Grønlandsfisker, Torbjørn Folkestad?

– Ja, uten tvil. Du reiste på vårturen i januar og du kom hjem i slutten av juli. Da hadde du vært en tur på land, resten av turen lå du på havet. På vårturen, som det het, var det mye is langs kysten av Newfoundland og Grønland. Derfor var det så veldig viktig å finne en fiskegrunne hvor du kunne ligge å fiske. Isen dreiv, så det hendte seg at vi måtte forlate området på vårturene. Når isen var i anmarsj, kunne du jobbe tre fire døgn uten søvn. Du måtte fiske hele tiden, før du ble drevet bort av isen. Dette var ikke uvanlig og ble kalt «is-haling», dette var noe vi fryktet mest av alt.