– Sjekk røykvarsleren!

1. desember er det Røykvarslerens dag og før helgen var brannvesenet i Bardu, Lavangen og Salangen for å informere om hvordan man best kan sikre seg mot brann.

STAND: Fredag var brannvesenet, med Branningeniør Tamara Lorentzen og Feier Anders Mortensen, på Domus på Setermoen for å informere om hvordan man best kan sikre seg mot brann.  Foto: Privat

5 raske tips:
  • Sørg for å ha en røykvarsler i hver etasje, alarmen må kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom når dørene mellom rommene er lukket.
  • Test røykvarsleren jevnlig, spesielt når du har vært borte i en lengre periode.
  • Bytt batteri ved behov, huskeregelen er 1. desember på røykvarslerdagen.
  • Røykvarsleren bør byttes etter 8-10 år.
  • Velg optisk og sammenkoblbare røykvarslere.
nyheter

Rundt 500.000 nordmenn sover hver natt uten mulighet for å bli varslet ved brann. Det kommer frem av en artikkel på roykvarslerdagen.no.

Røykvarslerdagen er et samarbeid mellom Norsk brannvernforening, DSB, DLE, Brannvesenet og Gjensidige.

Delte ut batterier

I forkant av Røykvarslerdagen 1. desember besøkte det lokale brannvesenet lokale butikksenter i Lavangen, Salangen og Bardu.

– Vi har litt brosjyrer og drops og ni-volts-batterier som vi deler ut til innbyggerne. Vi var i Salangen og Lavangen torsdag og i Bardu fredag, forteller Anders Hole, avdelingsleder forebyggende i Bardu brann og redning.

Han opplyser om et ganske greit oppmøte, omtrent som i fjor.

– Vi står på kjøpesentrene så folk er gjerne litt nysgjerrig og stiller oss spørsmål.

Røykvarsler: Anders Hole, avdelingsleder forebyggende i Bardu brann og redning oppfordrer til bruk av optiske røykvarslere som utløses samtidig i hele huset.  Foto: Privat

Går fort i glemmeboka

Er folk flink nok til å bytte batteri i røykvarslerne?

– Det er vanskelig å si noe om det, men det kan fort gå litt i glemmeboka. Plutselig er man borte en periode og så går varslingsperioden ut mens man har vært på ferie i 14 dager, sier Hole.

Det oppfordres derfor til å ha en fast dag i året der man sjekker spesielt.

– I hvert fall inn mot juletiden. Det er en kjensgjerning at antall boligbranner går opp i perioden mot jul og vinter.

I dag er det lovpålagt med røykvarsler i alle boliger, og man må ha minst en i hver etasje.

– Så må vi anbefale og oppfordre til å bruke optiske røykvarslere, som har en sammenkoblingsfunksjon, slik at de er linket opp mot hverandre, sier Hole.