Nergård-eier anklages for hvitvasking og bestikkelser

Islandske Samherji, som er èn av eierne til Nergård, skal ha brukt DNB for å overføre bestikkelser til tjenestemenn i Namibia.

ENORMT INDUSTRIANLEGG: Styreleder Tommy Torvanger i Nergård mener industrianleggene som er bygget opp i Senjahopen, er helt unik. – Det er anlegg som gir oss enorme muligheter til å utvikle og skape verdier, sier han. 

nyheter

Fiskeribladet, som har basert seg på en artikkel av det islandske nettstedet Stundin, var først ute med nyheten i Norge.

Det er gjennom dokumenter fra Wikileaks det framkommer informasjonen om at Samherji skal ha utført bestikkelser for å sikre seg tilgang av kvoter på hestemakrell i Namibia, samt at selskapet skal ha hvitvasket penger gjennom skatteparadiser.

Stoppet av amerikansk bank

Samherji skal ha overført mer enn 70 millioner dollar gjennom et skallselskap i skatteparadiset Marshalløyene fra 2011 til 2018. DNB skal ha stengt bankkontiene til dette skallselskapet i mai i fjor, etter at en amerikansk bank nektet å la en transaksjon fra selskapet gå gjennom systemet sitt.

«Islandske medier fremsatte i går påstander om at fiskeriselskaper basert på Island har bedrevet korrupsjon og at penger skal ha blitt overført via konti i blant annet DNB. Som det fremgår av dekningen i islandske medier avsluttet DNB kundeforholdet til to selskaper i 2018.», kommenterer kommunikasjonsdirektør Even Westerveld i DNB til Fiskeribladet.

Skylder på hverandre

«Vi var veldig skuffet over å høre at Jóhannes Stefánsson, en tidligere administrerende direktør for Samherjis virksomhet i Namibia, ser ut til å ha vært involvert i tvilsom forretningspraksis og muligens viklet Samherji inn i aktiviteter som kan være ulovlige», sier Thorsteinn Már Baldvinsson, administrerende direktør i Samherji etter å ha blitt forelagt påstandene i Fiskeribladets artikkel.

Samherji har hyret inn det internasjonale advokatfirmaet Wikborg Rein i Norge for å undersøke aktivitetene i Namibia.

Til Dagens Næringsliv sier Jóhannes Stefánsson at han brøt loven på ordre fra toppsjefen da han var sjef for selskapets operasjoner i Namibia.

– Jeg har brutt loven på vegne av Samherji da jeg var der, jeg var mannen som fikk tak i kvotene og forbindelsene på ordre fra mine overordnede, sier han.

I 2017

Samherji kjøpte seg inn i Nergård med 39,9 prosent i 2017.

– Vi er trygge på at Samherjis kunnskap og strategi vil kunne bidra til å gjøre Nergård til et mer vertikalintegrert selskap med fokus på verdiskapning og bærekraft. Vi tror at denne endringen vil ta Nergård nærmere målet om å bli en tilbyder fra «fangst til fat», sa Samherji-sjef Baldwinnsson den gang.


Nye eiere vil satse mer i Nord-Norge

Norsk Sjømat og Samherji tar sammen over aksjene til Nergård AS.