- Lykkes ikke helt med å revitalisere det samiske språket

Det sier daglig leder ved det samiske språksenteret i Lavangen, Lars Joar Halonen under ti-års feiring som samisk forvaltningsområde. Men bildet er ikke helsvart.

IKKE LYKTES: – Etter ti år med samisk språksenter og forvaltningsområde, har man ikke lyktes i få til Lavangen til et levende samisk språklig samfunn, fastslår daglig leder ved Ástávuona Giellagoahtie, Lars Joar Halonen.  Foto: Ulf Antonsen

nyheter

– Men det spørs hvordan man ser på dette, Hvis vi ser på om man har lyktes med å gjøre Lavangen om til et levende samisk språklig samfunn? Nei, svarer Halonen dersom man ser på den opprinnelige målsettingen for språkforvaltningen.

– Men i stor grad har man lyktes med å gjøre barn i den samiske barnehagen til samisk språklige, legger han til. Her undervises ungene etter samme språkbad-modell som blant annet i Wales der språket har vært helt utdødd og nå er vitalt og på full fart tilbake. Ideen er at de ansatt kun skal snakke samisk seg i mellom og til barna og slik bade dem i samisk.