Snøskredfare flere steder– men skredvarslene starter ikke før om én måned

Forrige vinter døde syv mennesker i Troms etter å ha blitt tatt av snøskred i. Selv om det nå er snøskredfare, starter ikke snøskredvarslingen før 1. desember.

Snøskredfaren øker i Troms og Finnmark de nærmeste dagene. Her et bilde fra et ras i Lyngen i Troms tidligere i år, der en mann ble tatt av snømassene, men han slapp uskadd fra det. Foto: Politiet / NTB scanpix  Foto: Politiet

nyheter

Ustabilt snødekke gjør at det er lett å løse ut skred i Nord-Norge, melder det offentlige varslingsnettstedet varsom.no. Fra desember til mai kan man her fortløpende oppdatere seg på snøskredfaren rundt omkring i Norge.


Fikk nye kart over skredfare i Senja

Nye Senja kommune har nå fått bedre og mer presise kart som gir oversikt over skredfare i kommunen.


For øyeblikket kan man daglig oppdatere seg på flom- jordskred- og fjellskredvarsler, men snøskredvarslingen starter derimot ikke opp før 1. desember.

Ifølge samme nettsted var forrige vinter den verste snøskredsesongen på flere år. Hele 13 menneskeliv gitt tapt i snøskred vinteren 2018/2019.

7 av de 13 omkomne ble tatt av snøskred i Troms fylke. Flere døde dermed som følge av snøskred i Tromsø enn samtlige andre fylker til sammen.


Får over 75.000 kroner for å kjøpe snøscooter

Midt-Troms lokallag av Norske Redningshunder får pengestøtte for å kjøpe nytt utstyr fra Stiftelsen UNI.


Prioriterer desember til mai

Allerede søndag gikk det flere snøskred mellom Ramfjord og Andersdal i Tromsø kommune. På Austvågøy i Lofoten ble en 50 år gammel mann tatt av skred helga, men slapp unna uten livstruene skader.


Mann i 50-årene hentet ut av snøskred i Lofoten

En mann i 50-årene ble søndag tatt av et snøskred ved Trollfjordhytta på Austvågøy i Lofoten. Han ble funnet av redningsmannskaper og er ikke livstruende skadd.


– Hvorfor starter ikke snøskredvarslingen før 1. desember?

– Vi varsler stor om stor snøskredfare, som er nivå 4 eller 5, fra 20. oktober til beredskapsapparatet. Nå det gjelder daglige varslinger på varsom.no prioriter vi de seks månedene fra desember til mai, på grunn av at det er i denne perioden det er mest utfart i fjellet, sier seksjonssjef i snøskredvarslingen, Rune Engeset.

Ifølge Engeset har det tidligere år enkelte steder vært registrert snøskredfare på nivå 4 eller 5 før 1. desember.


Vil spre mer kunnskap om skredfaren i Troms til skiturister

Halvparten av dem som mistet livet i en skredulykke siden 2014, døde i Troms fylke. Nå vil reiselivsnæringen øke sikkerheten i fjellet.


Allerede 2. januar inneværende år tok et snøskred menneskeliv, da fire mennesker omkom i Tamokdalen.

– Er ikke daglige varslinger før 1. desember noe man bør prioritere å begynne med tidligere enn desember?

– Vi prioriter ut ifra de ressursene vi har, men vi stiller oss samme spørsmål hele tiden. Siden de fleste skredulykkene skjer i mars og april brukes det mest ressurser på denne perioden, sier seksjonssjefen.

Ny app med skredobservasjoner

Varsom.no, som finansieres av Norges vassdrags- og energidirektorat og Statens vegvesen, har utviklet en mobilapp som Engeset anbefaler alle å sjekke før de tar en tur i potensielt skredterreng.

– Denne appen har et system der man kan dele observasjoner fra felt, som er åpent for alle å sjekke, sier han.


Fikk lære om forskjellige søkemetoder

Bare siden nyttår har Røde Kors på Finnsnes fått 10 nye medlemmer. I helga ble de kurset for å være rustet til å hjelpe når alarmen går.


Engeset oppfordrer innbyggere og turister å være forsiktige om de skal ut på tur.

– Man må betrakte snødekket som skredfarlig, og ta hensyn til dét om man nærmer seg skredterreng, råder han.