– Dramatisk når en vei blir borte

Statens vegvesen vil avvente til tirsdag med å ta en beslutning om hva som videre skal skje på stedet der cirka 50 meter av fylkesvei 86 raste ut ved Lesbervatnet i Berg mandag.

VEIEN BORTE: Her er veiforbindelsen til Gryllefjord, Torsken, Hamn og Finnsæter kuttet over. Veien har rast rett ut i vatnet.  Foto: Statens vegvesen

BEREDSKAP: Ordfører Fred Flakstad sier beredskapsteamet i Torsken har satt i verk tiltak i forbindelse med vegstengningen.  Foto: Stian Jakobsen

LESBERVATNET: Der er entreprenør Rolf Jørgensen som har jobben med utbedre fylkesvei 86 ved Lesbervatnet. Uhellet skjedde under ei sprenging mandag ettermiddag. Etter sprenginga var 50 meter av veien borte. Anleggsleder Konrad Hilling sier det bare blir spekulasjoner, men mener årsaken enten kan være at det har ramlet blokker ned på veien, eller at det er rystelser som har gjort at det hele har rast ut. Dette bildet ble tatt onsdag i forrige uke.  Foto: Vidar Bjørkli

UTBEDRER VEIEN: Fylkesveien ved Lesbervatnet skal flyttes lenger inn på stabil grunn. Arbeidet kom i gang i høst, og dette bildet ble tatt onsdag i forrige uke. Etter raset er fylkesveien stengt.  Foto: Vidar Bjørkli

nyheter

Det sier prosjektleder Geir Østvik i Statens vegvesen til folkebladet.no mandag kveld. Østvik befinner seg i kveld på rasstedet.

Veien forsvant i avgrunnen rett etter avfyring av ei sprengsalve i forbindelse med veiutbedring i området. At den er kuttet over har ført til at Gryllefjord, Torsken, Hamn og Finnsæter er uten veiforbindelse.

Entreprenøren startet umiddelbart opp med å forsøke å fylle ut rasstedet for å reetablere veiforbindelsen.

– Men vi har stoppet videre utfylling nå i kveld mandag. Tirsdag kommer to geoteknikere fra Statens vegvesen til rasstedet. Vi må avvente hva de finner ut før vi bestemmer oss for hva vi gjør videre, sier Geir Østvik.

Østvik tør ikke si hvor lenge veien kan bli stengt.

– Dette er trasig for trafikantene. Når jeg ikke vet noe sikkert, ønsker jeg ikke å si noe, svarer Østvik.

På oppdrag fra Troms fylkeskommune er entreprenør Rolf Jørgensen AS i gang med å utbedre fylkesvei 86 ved Lesbervatnet. Veien skal flyttes inn på mer stabil og tryggere grunn.

– Mandag ettermiddag skjøt vi en salve. Etter å ha skutt, var veien til vår forbauselse borte. Den hadde simpelthen rast ut i vatnet i en lengde av 50 meter, forteller anleggsleder Konrad Hilling i Rolf Jørgensen AS til Folkebladet.

– Om raset skyldes at det er steiner som har landet på veien eller om det er rystelsene fra sprengninga som har gjort det, vet vi ikke, sier Hilling.

Jobber for å fylle opp veien

Under sprenging blir all trafikk stoppet. Slik sett var det ingen fare for liv og helse da uhellet skjedde.

Hilling sier at de mandag kveld jobber for å fylle opp igjen rasstedet for fortest mulig å kunne åpne veiforbindelsen igjen.

– Det trasige for folk som nå er innesperret, er at det ikke finnes omkjøringsmuligheter. Derfor blir vi å jobbe så lenge vi klarer med å fylle opp og reetablere veiforbindelsen, inntil vi eventuelt får stoppordre fra vegvesenet, sa Hilling.

I verste fall stengt i flere dager

Utbedringa ved Lesbervatnet inngår som en del av Torskenpakken. Prosjektleder Geir Østvik og anleggsleder Trond Stenersen i i Statens vegvesen er mandag kveld på vei utover for å se på rasstedet.

– Vi må se på hvor lenge det er forsvarlig å fylle over rasstedet. Vi vet at det er dårlig grunn der. Nettopp derfor har entreprenøren skutt små salver. Så lenge vi ikke vet noe om stabiliteten tviler jeg for at vi kommer til å fortsette å fylle ut utover kvelden, sier Geir Østvik.

Østvik sier at en geoteknikere fra Statens vegvesen i Tromsø tirsdag vil sjekke rasstedet.

– I verste fall må vi inn og grunnbore for å sjekke stabiliteten. Det betyr at det i verste fall kan ta noen dager før veien blir åpnet igjen, sa Østvik til folkebladet.no tidligere mandag kveld.

Full alarmbededskap

Meldingen om at fylkesvei 86 hadde rast ut ved Lesbervatnet førte mandag kveld til full alarm i beredskapsteamet i Torsken kommune.

– Det er klart det er dramatisk når en vei stenges, og vi på denne måten blir avskåret fra omverdenen, sier ordfører Fred Flakstad.

Da meldingen kom mandag ved 5-tida om at 50 meter av FV86 har rast ut ved Lesbervatnet, satte beredskapsteamet i kommunen seg i aktivitet.

– Vi har gjort flere tiltak for å sørge for at beredskapen og sikkerheten er tilstede så langt som mulig så lenge hovedveien er stengt. Vi har fått avklart at ambulansen befinner seg i Gryllefjord, og det er betryggende. For å ivareta beredskapen sjøveien mot Harstad, vil redningsskøyta komme fra Andenes og legge seg i Gryllefjord, opplyser Flakstad.

– Vi har også varslet lokalt sykehjem og brannvesen, sier han.

Flakstad sier beredskapsteamet vil sende ut SMS-varsling til alle innbyggerne og næringslivet i Torsken og Gryllefjord med informasjon om det som har skjedd, og hvilke tiltak som iverksettes.

– Vi er forsåvidt vant med stengte veier som følge av ras og snø, selv om det har blitt bedre de siste årene med ny tunnel og bru. Men det kan være dramatisk nok å være uten veiforbindelse hvis noe akutt skjer, sier Flakstad.

Vegstengningen berører også deler av Berg kommune: Straumsnes, Finnsæter og Hamn, som også er isolert fra omverdenen langs landeveien.

Flakstad sier man ennå ikke har fått avklart hvor brøytebilen befinner seg. Men foreløpig er det ingen fare for at veier skal snø igjen ettersom det for øyeblikket er flott vær på yttersida, sier han.

Han sier at han ikke kjenner detaljene rundt årsaken til at veien ved Lesbervatnet raste ut mandag.

– Vi vil oppfordre folk til å ta det med ro der de er, og ikke legge ut på kjøring for å undersøke selv hva som har skjedd, sier han.