Når bør man bytte til vinterdekk?

Høsten har ankommet Midt-Troms, og med dette følger også minusgrader. Men når skal man bytte til vinterdekk?

På sommerdekk er kravet til mønsterdybde minst 1,6 mm, men NAF anbefaler minimum 3 mm. På vinterdekk er kravet 3 mm, men NAF anbefaler minimum 4 mm på biler under 3.500 kilo. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix 

nyheter

Uken startet med melding om snø i Nord-Troms, Finnmark og sørlige deler av Norge. Spesielt i fjell-overgangen. Selv om det ikke er meldt snø i Midt-Troms kan det være flere som lurer når man skal skifte til vinterdekk.

I Nordland, Troms og Finnmark kan man bruke piggdekk fra 15. oktober, mens det for resten av landet er 1. november som gjelder. Dette betyr ikke at man ikke kan skifte til piggdekk eller vinterdekk før den tid.

– Forskriftene tillater bruk av piggdekk før de fastsatte datoene dersom man mener forholdene krever det. I Norge er det påbudt å ha dekk som er tilpasset føret du kjører på. Hvis ikke vil det kunne karakteriseres som grov uaktsomhet. Det betyr igjen at dersom du skulle havne i en trafikkulykke og ikke har skodd deg etter forholdene, kan du i tillegg til bøter og førerkortbeslag fra politiet risikere at forsikringsselskapet avkorter eller i verste fall ikke utbetaler noe erstatning til deg, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Høstferie

Erfaringsmessig vet vi at høstferieukene innbefatter en god del trafikkulykker. Mange bilister overraskes over snø og is på veien, og uansett dekk oppleves det uvant å kjøre på da det er lenge siden man sist kjørte på vinterlige veier. Generelt venter altfor mange i det lengste med å skifte til vinterdekk, til tross for at de vet at de risikerer å møte snøbyger og nullføre på veien. I tillegg risikerer man redusert erstatning dersom man blir involvert i en trafikkulykke, sier Brandeggen.

I Midt-Troms er det meldt nattefrost denne uken, og enkelte steder på innlandet har null og minusgrader på dagen.

Viktig å huske etter dekkskift

Hvert år skjer det en rekke trafikkulykker i forbindelse med omlegging av dekk. Det har skjedd at hjul har trillet av fordi hjulboltene sikke har vært tilstrekkelig etterskrudd, skriver Tryg forsikring i en pressemelding.

– Mange husker ikke på å etterskru hjulboltene etter å ha kjørt noen kilometer, eller de har montert hjulene feil. Det kan få katastrofale følger. Hjulene kan falle av i fart, sier Brandeggen.

Han oppfordrer dessuten bileierne til å sjekke at de har riktig lufttrykk i dekkene.

– Feil lufttrykk utgjør en stor sikkerhetsrisiko. Det skaper ubalanse i bilen og kan gi dårligere styreevne og økt bremselengde, sier han.

Skift ut gamle vinterdekk

Vinterdekk skal ha minimum 3 mm mønsterdybde, og har man gamle dekk kan det være lurt å vurdere å skifte til nye vinterdekk.

– Dessverre ser vi altfor ofte at folk kjører rundt på altfor gamle vinterdekk. Men dekk er faktisk ferskvare, og gamle dekk har dårligere egenskaper enn nye. Har du dekk eldre enn 3 år anbefaler vi å bytte disse ut med nye dekk, sier Brandeggen.

Sommerdekk skal ikke brukes når det er vinterføre (f.eks. snø og is). Dekkene vil da ikke sikre tilstrekkelig veggrep. Dekkene må uansett føre ha minimum 3 mm mønsterdybde mellom 1. november og mandag etter 2. påskedag.

Det er ikke krav til bruk av piggdekk i vinterhalvåret.

Mønsterdybden skal være minimum 3 mm uansett dekktype.

Pigger er bare tillatt på vinterdekk (unntak for motorsykkel).

Kjøretøy til og med 3500 kilo må ha piggdekk på alle hjul dersom du velger piggdekk.