Svensk passasjerbåt fast i isen ved Svalbard

16 passasjerer plukket opp av helikopter.

EKSPEDISJONSSKIP: Master Marine AB tilbyr ekspedisjoner til Svalbard for små grupper med MS Malmø.  Foto: Skjermdump fra Master Marine AB sin hjemmeside

MS Malmø: Fartøyet er bygget i 1943, og ble satt inn i ekspedisjoner til Svalbard sommeren 2014.  Foto: Skjermdump fra Master Marine AB sin hjemmeside

nyheter

En mindre svensk passasjerfartøy på oppdagelsestur ved Svalbard har gått seg fast i isen sør-vest i Hinlopenstredet, opplyser Hovedredningssentralen i en pressemelding tirsdag kveld.

Ifølge pressemeldingen har et redningshelikopter fra Svalbard evakuert de 16 passasjerene som var ombord. Helikopteret er på tur tilbake til Longyearbyen.

Drev med isen

Kapteinen på M/S Malmø varslet Kystradio Nord og Hovedredningssentralen Nord Norge klokken tre i ettermiddag med ønske om å få evakuert passasjerene, opplyses det. Da drev fartøyet med isen og havstrømmen var i ferd med å føre det inn i et grunt sund ved Rønnbeckøyane.

Mannskapet på sju blir igjen ombord for å forsøke å få båten løs. Det forventes at isen vil sprekke noe opp når det blir flo sjø i kveld, skriver Hovedredningssentralen i pressemeldingen. Kapteinen håper da på å ta båten ut i åpent farvann for egen maskin. Det er lite vind i området men snøbyger og sikt ned i 200 meter i bygene.

Kystvaktskipet KV Andenes er dirigert mot havaristen og forventes å være fremme ca. 04.00 i morgen tidlig.

I Longyearbyen vil passasjerene bli ivaretatt av lokal redningssentral i samarbeid med representanter fra rederiet.

Høyeste isklasse

Ifølge nettsiden til Master Marine AB, som eier MS Malmø, er båten bygget i 1943. Fartøyet er Lloyds-sertifisert til høyeste isklasse.