– Imponert av pågangsmotet og kunnskapen

Reisefølget fra Senja 2020 som besøkte Tranøya, er ikke i tvil om at det er stort potensiale i turistsatsingen her.

Velkommen: Wenche Jarlesdottir Hole og Sissel Hole, her sammen med Hogne Eidissen.  Foto: Ragnvald Storvoll

nyheter

– Å ha kunnskap om næringsliv, kultur og historia vår, er viktig i Senja kommune, sier prosjektleder for Senja 2020, Hogne Eidissen, i en pressemelding.

– Vi fikk en hyggelig invitasjon om å ta turen til Tranøya av de nye forpakterne her, og da stiller vi selvfølgelig opp, smiler han.

– Stor stas

Det var tidligere i år, nærmere bestemt 1.mai, at søstrene Sissel Hole og Wenche Jarlesdottir Hole skrev under forpakteravtalen på Tranøya som varer i 25 år.

Det er ingen tvil om at det er mye historie og kultur på Tranøya. Det har bodd folk der i mer enn 2000 år, og dagens Dyrøy og Sørreisa tilhørte Tranøy kommune tidligere. Mange kom til Tranøya for bryllup, konfirmasjon og begravelse.

Eidissen er imponert over de nye forpakternes kunnskap.

– Gründere som tør å satse, skal en ta godt vare på. Jeg lar meg imponere av både pågangsmot og kunnskap som de nye forpakterne har, sier han.

VAKKERT: Hogne Eidissen ser på de vakre bygningene på Tranøya.  Foto: Ragnvald Storvoll

Med gravhauger, nausttufter og hustufter fra jernalder og vikingtid, skjønner man fort at det er mange kulturminner på Tranøya. Gården ligger fint til på øya med korskirke, to prestegårder, fjøs, stabbur og drengestue.

– Det var stor stas å signere kontrakten mellom Tranøy kommune og de nye forpakterne på gården, forteller ordfører Jan Fredrik Jenssen.

Midt-Troms Museum har også en permanent utstilling i den gamle prestegården, som forteller historien til stedet.

– Satser på små grupper gjester

Sissel Hole forteller at det for dem handler om å gjøre folk kjent med historia, både lokale og turister.

– Vi vil bidra til at gjester blir kjent med historia, både de som bor i regionen, men også andre gjester og turister. Det handler om identiteten vår, hvordan utviklinga har vært, sier hun.

– Her er så mange muligheter, Det er viktig for oss at alle som kommer hit til Tranøya kan oppleve ro. Vi satser på små grupper av gjester, forteller søsteren til Sissel, Wenche Jarlesdottir Hole.

Det blir med andre ord en ny og annerledes turistsatsing på gamle Tranøya.