150.000 nordmenn offer for ID-tyveri de siste to årene: – Tenk deg om

– Å logge på nettverk på cafeer og hoteller kan bli starten på et ID-tyveri-mareritt, sier Einar Brekken i Frende Forsikring.

– Pass på: Ifølge pressemeldingen har 150.000 nordmenn blitt rammet av ID-tyveri de siste to årene. Det forventes at omfanget vil øke. – Pass på hvordan du framstår, spesielt hvis du har åpne profiler på sosiale medier, sier Rikard af Sandeberg, administrerende direktør hos sikkerhetsekspertene cxLoyalty.  

nyheter

En reiseundersøkelse YouGov har utført for Frende Forsikring om nordmenns nettvaner i ferien viser at mange kan bli offer for ID-tyveri, mener forsikringsselskapet.

– Tenk deg om. Å logge på nettverk på cafeer og hoteller kan bli starten på et ID-tyveri-mareritt, sier Einar Brekken i Frende Forsikring i en pressemelding.

Han er klar på at det ikke er veldig smart å logge seg på trådløse nett.

– Det er mye bedre å bruke 3G eller 4G-nettet på mobilen din enn det trådløse i sommer. Litt høyere mobilregning er en liten pris å betale sammenlignet med hva et ID-tyveri kan koste deg, sier Brekken.

– Vet aldri hvem som er tilkoblet

Han viser til at det er mye vanskeligere å hacke et mobilnett. Rikard af Sandeberg, administrerende direktør hos sikkerhetsekspertene cxLoyalty, sier i samme pressemelding at wifi-nettverk på kafeer og lignende kan være usikre, og anbefaler ikke å logge på wifi-nettverk som ikke krever passord..

– Mobilnettet er det trolig bare deg som bruker, men du vet aldri hvem som er koblet til samme nettverk som deg hvis du bruker offentlige løsninger på flyplasser, cafeer eller restauranter, sier Einar Brekken.

Han påpeker at andre som bruker samme nettverk kan se både brukernavn og passord som du bruker dersom de vet hvordan dette gjøres.

– En bedrager kan i tillegg sette opp falske wifi-nettverk som de eksempelvis kaller «Gardermoen_fri_wifi» i håp om at uvitende skal logge seg på. Slik får de full tilgang til alt du skriver, sier Sandeberg i cxLoyalty.

– Pass på

– For å redusere risikoen for ID-tyveri må du gjøre det vrient for uvedkommende å ta kontroll over enhetene dine eller få tilgang til kontoer og personlige opplysninger om deg, sier Rikard af Sandeberg.

Hvert år lurer ID-tyven mange nordmenn blant annet ved å ringe eller sende e-post eller melding med lenker til falske nettsteder. det vises også til at de samler data fra mange forskjellige steder.

– Derfor er det også viktig at du tenker over hva du skriver om deg selv på sosiale medier og blogger. Pass på hvordan du framstår, spesielt hvis du har åpne profiler på sosiale medier, sier Sandeberg.