Syv menn druknet i mai

Så langt i år har 26 menn og to kvinner omkommet i drukningsulykker, viser Redningsselskapets drukningsstatistikk.

KANTRET: Den 19 fots åpne plastbåten som de to russiske turistfiskerne var ute i, ble funnet kantret ved Måneset. Det var tung sjø i området.  

nyheter

14. mai druknet to russiske fisketurister druknet da båten deres kantret utenfor Senja. Tre personer omkom etter fall fra land eller brygge i Gjerstad, Stavanger og Tromsø, mens to personer druknet etter at en bil og en hjullaster havnet i vannet i henholdsvis Kristiansand og Rødøy i løpet av mai.

Fiskerveteran mener sikkerheten er altfor dårlig i turistfiskenæringa:

– Burde vært nektet å gå ut

– De russiske turistfiskerne burde ikke bare vært advart — de skulle vært nektet å gå til havs i en åpen 19 fots plastbåt slik forholdene var på tirsdag.


Håper på fortsatt nedgang

– Så langt i år har fem personer druknet i fritidsbåtulykker. Det er to færre enn på samme tidspunkt i fjor, og fire færre enn i 2017. Vi håper nedgangen vedvarer gjennom sommeren, sier Tanja Krangnes, leder for fagområdet drukning i Redningsselskapet i en pressemelding.

Fra januar og ut mai omkom 28 personer i drukningsulykker. Det er ni færre enn på samme tidspunkt i fjor.

Politiet: – Akkurat hva som skjedde der ute er vanskelig å si

Politiet etterforsker fremdeles saken med de to russiske turistene som omkom utenfor Senja.


– Varsling er livsviktig

For mange er pinsehelga synonymt med årets første båttur. Redningsselskapet minner i pressemeldingen om at det fremdeles er vinterkaldt i vannet, selv om det er sommervarmt i lufta.

– Havner du i vannet er det viktig å få varslet med en gang. Hvis du ikke har håndholdt VHF, bør du ha mobilen i et vanntett etui. Varsling, riktig bruk av redningsvest og påkledning som forsinker nedkjøling redder liv, sier Krangnes.

Havarikommisjonens kartlegging av fritidsbåtulykker, som ble lagt fram i vår, viser at halvparten av alle fritidsbåtulykker i fjor skjedde etter kantring eller person over bord.