Mener Elvestuen trenerer uttak av ørn

Sandra Borch fra Senterpartiet mener klima og miljøminister Ola Elvestuen trenerer vedtaket som er gjort i Stortinget angående uttak av kongeørn.

Med kalv i klørne: Bildet, som ble tatt 21. mai, viser ørna i svevet med en kalv i klørne. – De var omlag hundre meter unna da den hugget tak i kalven, sier reineier Per Mathis Oskal om hendelsen.   Foto: Privat

TRENERER: – Det er helt tydelig for meg at Ola Elvestuen får lov til å trenere saken på vegne av regjeringen, sier Sandra Borch   Foto: Morten Dokka

nyheter

Borch er ikke nådig i sin kritikk av Elvestuen.

– Stortinget gjorde et vedtak i 2016 om at Troms skulle være med i forsøksordning som senker terskelen for skadefelling av kongeørn, etter dette har altså ikke statsråden gjort noe som helst. Det har nå gått tre år siden vedtaket ble gjort, og det er helt tydelig for meg at Ola Elvestuen får lov til å trenere saken på vegne av regjeringen, sier Sandra Borch i en pressemelding.

– Nederst i skuffa

Mandag skrev Folkebladet at Hjerttind reinbeitedistrikt lider store tap på grunn av kongeørn. 25 kalver skal være tatt av kongeørn i mai. Ordfører Jan-Eirik Nordahl (Ap) i Sørreisa sier situasjonen for næringa er fortvilende, og han ber regjeringa reagere og ta grep.


Her tar ørna en kalv: – Nå er det på sin plass at regjeringa reagerer

Jan-Eirik Nordahl ønsker å sette krav til regjeringen. Mandag tar han opp saken i Midt-Troms regionråd.

Borch viser i sin pressemelding til at hun flere ganger har spurt statsråden om saka de siste årene hvor han har svart at han jobber med saken.

– Om en statsråd bruker tre år på å få iverksatt et tydelig vedtak, da vitner det om at han har lagt vedtaket nederst i kontorskuffa si i håp om at folk skal glemme det, sier Borch.

Tar saka opp på nytt

Senterpartirepresentanten mener situasjonen i Troms nå er så alvorlig at hun tar opp saken på nytt i Stortinget. Hun forventer at Høyre og FrP kommer på banen og tar tak i det hun omtaler som et kritisk situasjon for reindriftsnæringa i Troms.

– Siden ikke Ola Elvestuen ikke ser ut til å foreta seg noe ser jeg ingen annen utvei enn å ta opp saken på nytt. Saken vil bli behandlet i Stortinget 20.juni, og nå håper jeg Høyre og FrP kan være med på å instruere Ola Elvestuen til å ta tak i den alvorlige situasjonen i Troms og at det blir gitt fellingstillatelse på å ta ut ørn i området raskt, sier Sandra Borch.