– Barnemuseet vil ta Midt-Troms museum inn i fremtiden

Med finansieringen i boks kan Barnemuseet i Kunnskapsparken på Finnsnes nå endelig få fullført den permanente utstillingen.

SAMHANDLING: Politikerne Geir-Inge Sivertsen (H), Per Inge Søreng (KrF) og Line Miriam Haugan (Frp) har jobbet inn mot regjeringspartiene sentralt for å få realisert etableringen av Midt-Troms Barnemuseum. – Jeg synes det er bra at det lar seg gjøre å løfte opp og realisere slike egentlig utenkelige prosjekter, når alle jobber sammen, sier Haugan. 

UTSTILLING: Museumsdirektør Lisa Gay Bostwick i Midt-Troms museum sier at Barnemuseet vil stå ferdig i starten av 2021. 

nyheter

For to år siden fikk Midt-Troms Barnemuseum to millioner kroner i revidert nasjonalbudsjett. Onsdag denne uka kom beskjeden om at de fire regjeringspartiene har gjort ferdig sine merknader til revidert budsjett, som skal behandles i Stortinget senere i juni. I en av de merknadene ligger bekreftelsen på den siste finansieringen fra staten på ytterligere to millioner. Dermed er Midt-Troms Barnemuseum fullfinansiert.

Fra idè til virkelighet

Totalt har prosjektet en ramme på 13 millioner kroner med bidrag fra Lenvik kommune, fylkeskommunen, staten og egeninnsats fra museet.

– Det er en gledelig milepæl å passere. Nå kan man gjennomføre prosjektet i sin helhet, slik som det var tenkt. Man har jobbet lenge for at Barnemuseet skal bli en formidlingsarena i samhandling med biblioteket i Kunnskapsparken, sier ordfører Geir-Inge Sivertsen (H).

Det er omtrent ti år siden ideen om et barnemuseum på Finnsnes ble til.

– Det var faktisk undertegnede som lanserte tanken om et eget Barneby-museum med høyteknologi, basert på erfaringer jeg hadde etter å ha besøkt museer i USA, der alt er tilrettelagt for barn, forteller Line Miriam Haugan (Frp).

Etter at styret i Barnebyenhadde startet tankeprosessen, ble ideen adoptert og bygget videre på av Midt-Troms museum.

– Museumsdirektør Lisa Bostwick har gjort en fantastisk jobb i utvikling og prosess rundt museet og deres måte å løse dette på, sier Haugan.

Gode nyheter

Finansieringen betyr at den permanente utstillingen «Midt-Troms i miniatyr» etter hvert kan ferdigstilles. Utstillingen vil lage en sammenheng mellom Indre Midt-Troms, Finnsnes og Senja hvor barna kan utforske de forskjellige områdene gjennom flere opplevelsesrike soner, som knyttes sammen som et aktivitetsspill. Museumsdirektør Bostwick var selv på reise i utlandet når nyheten kom.

– Det er de beste nyhetene jeg noen gang har fått. Jeg bøyer meg i støvet for de fremoverlente politikerne som har vært involvert. Barnemuseet vil ta Midt-Troms museum inn i fremtiden. Det vil bli en viktig institusjon og destinasjon for den familievennlige regionen Midt-Troms, så vel som Barnebyen Finnsnes, skriver Bostwick i en melding til Folkebladet.

Museumsdirektøren opplyser at utstillingen vil stå ferdig i begynnelsen av 2021.

Lokalt og sentralt

Per-Inge Søreng i Senja KrF mener prosjektet viser hvordan man kan få gjennomslag for lokale saker på et sentralt nivå.

– Dette er en stor og fantastisk sak for Lenvik og Midt-Troms. Vi har sett i det siste at noen mener det er politikerne sentralt som bestemmer hva vi skal mene lokalt. Det er ikke tilfelle. Vi har stått på alle sammen for å få våre folk i regjering og storting til å gå inn for det her. Det er vi lokalt som påvirker sentrale og fylkeskommunale myndigheter, ikke motsatt, sier Søreng.

– Det finnes mange gode prosjekter over hele landet som kjemper om midler over forskjellige budsjetter. Det kommer ikke av seg selv. Det må jobbes hardt, målrettet og i samhandling om det, legger ordfører Sivertsen til.