Ingen nye observasjoner av bjørn i indre Troms

Etter flere observasjoner i april har det ikke blitt sett spor etter bjørn i Indre-Troms i mai.

BORTE: I april ble tre bjørner observert i Indre-Troms. Siden da har det ikke blitt gjort noen observasjoner i området. Bildet er kun til illustrasjon.  

nyheter

I slutten av april ble det tre ganger på fem dager observert bjørn i indre Troms. Siden da har det vært stille.

– Det virker rolig, og jeg har ikke hørt om noe annet enn observasjonen i Skånland, sier rovviltkontakt i Statens naturoppsyn (SNO) Tor-Einar Bones.


– Demotiverende, sier sauebonde

Like før lamminga tar til får bonde Hans Marius Walør i Bardu beskjeden om at bjørn er observert nær området der han og kolleger mistet rundt seksti sau til bjørnen i fjor sommer.

 

På feil spor

Natt til mandag kom det meldinger fra et viltkamera ved Revvatnet i Skånland. Kameraet hadde fanget bilder av en bjørn som spiste av åta som var hengt opp på en jervebås. Tom Elvevoll hadde satt opp viltkameraet. Han sier til avisa Fremover at det var tydelig ut i fra sporene i snøen at bjørnen hadde kommet inn fra Maridalshøgda, og at den hadde gått tilbake dit den kom fra.

Etter observasjonene i april sa Bones til Folkebladet at de var avhengig av meldinger fra publikum som ser bjørn, eller spor etter den.

– Vi hadde en sporobservasjon. Det så utrolig likt ut på bildet, men når vi kom og begynte å følge sporet et stykke, så vi at det var uttinte reinspor, sier Bones.

I april ble det observert en bjørn ved Røddalsvatnet i Salangsdalen. Bones sporet den fra Stordalen gjennom Raudalen og ned Bukkedalen mot Gressdalen, men fikk ikke sett bjørnen. Han fant derimot hår og avføring fra den som rutinemessig ble sendt inn for DNA-analyse, for å finne ut av kjønn og individ.

– Det tar litt tid å analysere de prøvene, og jeg har ikke sett noe resultater fra det enda, sier Bones.

Ikke borte

I fjor sommer herjet to slagbjørner i Indre-Troms. Den ene på grensa mellom Målselv og Bardu og den andre lenger opp mot Østerdalen. Til sammen mistet bønder rundt 60 sau og lam til slagbjørnene. Det ble gjennomført tilsyn i marka, men grunnet tett vegetasjon ble helikoptersøk utelukket mens spesialtrente hundeekvipasjer ble leid inn i en storstilt bjørnejakt.

Ingen bjørner ble tatt ut i fjor og bøndene i Bardu frykter derfor at det samme som skjedde i fjor kan skje igjen i år.

– Vi blir nok bare overlatt til oss sjøl igjen. Når rovdyrene slår til får vi bare pålegg om tvungen nedsanking, sa bonde Hans Marius Walør i Bardu til Folkebladet tidligere i mai.