Oppdretter Fredd J. Wilsgård om «dødsalgen» i Nord-Norge:

– En hver fiskeoppdretters mareritt

Oppdretter Fredd Jarle Wilsgård er bekymret etter at flere oppdrettsanlegg i Nordland og Troms rammet av dødsalgen Chrysochromulina leadbeateri.

FORFERDELIG: Oppdretter Fredd Jarle Wilsgård har sitt hovedkontor i Trosken på Senja, men har oppdrettsanlegg flere steder utenfor kommunen, blant annet i Ibestad i Sør-Troms der det har vært oppblomstring av «dødsalgen».   Foto: Fredrik Kampevoll

nyheter

Onsdag ettermiddag opplyste Fiskeridirektoratet at foreløpige tall viser at rundt 11.600 tonn oppdrettslaks er død som følge av algeoppblomstringen i Nordland og Troms. Direktoratet understreket samtidig at oppblomstringen ikke er over. Wilsgård har ikke anlegg som har blitt berørt av «dødsalgen», men om situasjonen holder seg slik fremover er usikkert.


– Det gikk bare et øyeblikk, så begynte det å regne død fisk

På én uke har en giftig alge påført oppdrettsnæringen i Norges største oppdrettsfylker katastrofale tap. Søren Balteskard så nær all fisken i oppdrettsanlegget sitt bli utslettet på kort tid av den dødelige algen.

– Det er en alvorlig og forsåvidt uavklart situasjon. Vi ser nivåene stiger andre steder i fylket og onsdag registrerte vi veldig høye nivåer av giftalgen i Malangen. Det var nivå helt oppunder det som ville medført dødelighet på fisken. Dette betyr at oppblomstringen skjer mange steder akkurat nå og gjør dette mer spennende enn vi liker. Det er en forferdelig situasjon å sitte i. Det som våre kolleger i Sør-Troms sitter i, kan bare beskrives som enhver fiskeoppdretters mareritt, sier Wilsgård.

Tiltak

Selv om det tilsynelatende har roet seg noe ned i Sør-Troms og at det til nå har gått bra på Wilsgårds lokalitet i Ibestad kommune, forteller Wilsgård at de ser på forebyggende tiltak.