Giftalger dreper tonnevis med laks:

Anslåtte tap har allerede bikket en halv milliard

Algeoppblomstringen har allerede medført massedødelighet for laks i nord, og kan ifølge Nordea føre til en halvering i den ventede veksten i år. Det går hardt utover oppdretterne som er rammet, men kan løfte lakseprisen.

Halvert vekst. Algeoppblomstringen har allerede medført massedødelighet for laks i nord, og kan ifølge Nordea føre til en halvering i den ventede veksten i år.   Foto: Vidar Bjørkli

nyheter

Algeoppblomstringen i Troms og Nordland har ført til massedødelighet hos lakseoppdrettere de siste dagene. Oppdretterne jobber nå på spreng for å begrense konsekvensene, men utviklingen går så raskt at det er vanskelig å si hvor mye som foreløpig er tapt. Det skriver E24.

Tirsdag ettermiddag anslo Fiskeridirektoratet at mengden døde oppdrettslaks er på i overkant av 10.000 tonn, men at oppblomstringen ikke er over.

Ifølge direktoratets regnestykke har algen tatt liv av laks om lag for 620 millioner kroner.

 – Det er ingen grunn til å senke skuldrene ennå, det blir brutalt og det blir store kvantum, så vi får krysse fingrene for at det ikke varer i fire uker som sist, sier seksjonssjef i direktoratet, Otto Andreassen, til E24.


Algeoppblomstring i havet:

–Betydelige mengder fisk har dødd

Salaks AS har også blitt rammet av den alvorlige algeoppblomstringen. – Det er snakk om betydelige mengder død fisk, sier driftssjef Terje Bertheussen.


Veksten i år kan halveres

– Vi anslår med det vi har hørt foreløpig at det kan dreie seg om bortfall av 30.000 tonn minimum på fremtidig slakt, så det er klart det vil ha en innvirkning på tilbudssiden i Norge, sier Nordea Markets-analytiker Kolbjørn Giskeødegård til E24.

Nordea Markets' estimater for 2019 har hittil vært fem prosent tilbudsvekst i norsk laks i år, tilsvarende om lag 70.000 tonn. Med et bortfall på 30.000 tonn vil veksten være på 40.000 tonn, eller i overkant av tre prosent.

Analytikeren skiller mellom det faktiske antallet tonn fisk som er døde og forventet fremtidig slaktevolum, som ville vært betydelig høyere, fordi mye av laksen som dør nå veier lite.

– Spørsmålet er om det stopper nå, eller om det eskalerer videre, for jo mer det eskalerer jo større blir påvirkningen, sier han.

Kan gi høyere laksepriser i andre halvår

– Det er tragisk for de oppdretterne det gjelder, men for markedet totalt sett, så bidrar det til bedre markedsbalanse i andre halvår og en høyere pris i markedet enn man ellers ville fått, sier Nordea-analytikeren.

Han understreker at det er usikkert nøyaktig hvor mye som vil gå tapt, fordi det kommer an på hvordan oppdretterne tilpasser seg.

Fiskeridirektoratet: Ny oppblussing

Tirsdag kan Fiskeridirektoratet fortelle at algeangrepet har blusset opp igjen på to lokaliteter; Stabben (Ellingsen Seafood), og Jevik (Ballangen Sjøfarm). Nå fryktes det videre spredning.

Prognosene for det kommende døgnet er utgående vannstrøm fra Ofotfjorden, noe som betyr at flere anlegg i ytre deler av fjorden står i fare.

Hittil er problemet observert ved lokaliteter i Astafjorden i Troms og i Ofotfjorden i Nordland.

Direktoratet er i tett dialog med Mattilsynet, og sier at oppdretterne gjør det de kan, blant annet ved å slutte med fôring og sikre transport, men at kapasiteten er begrenset.

Børsnoterte selskaper ikke rammet

Store børsnoterte lakseoppdrettere som Mowi, Lerøy og Norway Royal Salmon er ikke rammet av algene. 

– Vi har ikke hatt noe påvirkning. Vi har eierandel i et selskap i nærheten av Astafjordbassenget, men foreløpig har vi ikke observert noen endringer der, sier Norway Royal Salmon-sjef Charles Høstlund.

Han understreker at ingen NRS-lokaliteter er i umiddelbar nærhet av algeproblemene.

– Men vi følger med, overvåker nøye, og har tett dialog med andre aktører, legger han til.