To personer funnet døde i sjøen etter redningsaksjon utenfor Senja

Etter en storstilt redningsaksjon ble to russiske fisketurister funnet omkommet i sjøen.

REDNINGSAKSJON: Redningsskøyter, et kystvaktskip og helikoptre ble satt inn i søket etter turistene.  Foto: Illustrasjonsfoto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

nyheter

SISTE: Like før midnatt bekrefter politiet overfor flere medier at de to turistene som havnet i sjøen utenfor Senja er døde.


Kommunen preget etter dødsforliset utenfor Senja:

– Vi kjenner på det

Rådmann i Torsken kommune Lena Hansson fikk den tunge oppgaven med å overbringe dødsbudskapet til det resternde reisefølget, etter at en båt med to russere forliste utenfor Senja tirsdag kveld.

 

Siste livstegn

Litt før klokken 20:30 tirsdag kveld opplyste Hovedredningssentralen Nord-Norge på Twitter at to russere er savnet etter fiske fra åpen båt utenfor Torsken, vest av Senja. Tre redningskøyter, NH90 og redningshelikopter ble satt inn i søket.


Russere omkom ved Måneset: Ble advart mot å dra ut

De to russiske fisketuristene som tirsdag kveld ble funnet omkommet ved Måneset utenfor Gryllefjord, ble advart mot å dra på havet fordi været var for dårlig.

 

De to russerne skal være turistfiskere, og ble meldt savnet da de ikke kom tilbake til Torsken etter en fisketur tirsdag.

– De dro ut fra Torsken i en åpen 19-fots båt i 10-tiden, og siste livstegn var ved 14-tiden. De ble meldt savnet av utleier rett etter klokken 19, sier assisterende redningsleder Lars Nedrevåg ved Hovedredningssentralen Nord-Norge til NTB.

Stort leteområde

Videre opplyser Nedrevåg at tre redningsskøyter, et kystvaktskip og to helikoptre, et NH90 og en Sea King, er satt inn i søket.

– Det er et stort leteområde. Fiskerne hadde en 40-hesters påhengsmotor og kan ha kommet seg et godt stykke ut. De har vært i Torsken flere ganger og er godt kjent, sier Nedrevåg til NTB.

"De savnede skal ha forsøkt å ringe til to andre russere ved fiskecampen i 14-tiden på dagen, men linjen var for dårlig til at de oppfattet hva som ble sagt. De varslet innehaveren av fiskecampen ved 17.30 tiden. Innehaveren dro selv ut med båt for se etter de savnede, og meldte fra til politiet da han ikke kunne finne dem nordvest av Månes." Det opplyser Hovedredningssentralen Nord-Norge på sine nettsider tirsdag kveld.


21:40: opplyser HRS Nord-Norge at en SeaKing fra Bodø og et NH-90 fra KV Andenes nå har startet søk i et område på rundt 600 kvadratkilometer. Videre opplyses det om at det var tung sjø i området men god sikt og moderat vind, men at været er i bedring.

22:00: En kantret båt er lokalisert, opplyser HRS. Båten ligger med baugen i været, og det jobbes med å verifisere om dette er båten med to russiske fritidsfiskere ombord.

22:30: To redningsskøyter starter nå et strandsøk i området på innsiden av stedet der den kantrede båten ble funnet. Sea King har også startet et søk ut fra funnstedet, melder HRS. KV Heimdal er på vei til båten for å ta denne om bord for å få verifisert at det er den savnede båten med de to russiske fritidsfiskerne om bord som er funnet.

22:40: Det er gjort funn av én person i vannet i området hvor den kantrede båten ble lokalisert. Personen er fløyet til Universitetssykehuset Nord-Norge. Mannskaper fra Røde Kors og Norsk Folkehjelp skal flys inn fra Gryllefjord for å starte strandsøk i området. Forsvaret bidrar med et Bell-helikopter i strandsøket.

23:05: Hovedredningssentralen Nord-Norge har avsluttet leteaksjonen vest av Senja klokken 23.05,  etter at en andre person er funnet nært land i området hvor den kantrede båten ble lokalisert, opplyser HRS. Personen ble funnet av et Sea King redningshelikopter. Båten vil bli heist om bord i KV Heimdal for en endelig identifisering. Politiet overtar nå det videre arbeidet etter havariet.

23:45: Politiet opplyser at begge de to turisten har omkommet. – Den første personen ble funnet like nord for Måneneset, mens nummer to ble funnet på sørsiden av odden, sier operasjonsleder Beate Helberg til VG.