– La ikke påsketuren ende i tragedie

Påsken er høysesong for kuttskader på hunder og hvert år blir mange firbeinte turkamerater skadet i skiløypene i påskeferien. Skadene skjer ofte på grunn av fjellski med stålkanter og er noen ganger svært alvorlige.

SKADER PÅ HUND: Skulle ulykken være ute kan det bli kostbart å behandle en skadet hund. Som tommelfinger-regel kan man ifølge veterinær Tor Kvinge regne med at en skadet hund på vakt minimum koster 15.000 kroner, men utgiftene kommer fort opp mot 30.000 kroner. Ved alvorlige tilfeller kan beløpet komme opp mot 50 til 75.000 kroner.  Foto: Tryg Forsikring

nyheter

– Vi ser hvert eneste år tilfeller av hunder som er skadet i skisporet. Det største problemet med disse skadene er alvorlighetsgraden, sier veterinær Tor Kvinge, ifølge en pressemelding fra Tryg Forsikring.

– Den hyppigste skaden er kutting av akillessenen. Dette er en alvorlig skade som krever langvarig rekonvalesens, og høy grad av kirurgisk kompetanse for at resultatet skal bli bra. Mange hunder får aldri 100 prosent førlighet tilbake i det skadete beinet, sier Kvinge, som er veterinær ved AniCura Dyresykehus i Bergen som er tilknyttet Tryg Forsikring.

Mange hundeeiere har hundeforsikring og forsikringsbransjen merker også ekstra pågang i og etter påskeferien, ifølge pressemeldingen.

– Vi opplever hver vinter å motta flere skademeldinger om hunder som har skadet seg i skiløypene. Fjellski med stålkanter er ofte synderen når det kommer til kuttskader. Vi oppfordrer hundeeiere til å lære seg førstehjelp og ha med nødvendig førstehjelpsutstyr i sekken når hunden er med på skituren, sier Espen Opedal, leder for Tryg Forsikring.

Stikkskader fra stav

Dyresykehuset og veterinær Kvinge har førstehånds kjennskap til hvor stor skade ulykker i skiløypa egentlig kan medføre for hunder. Og det er ikke bare ski med skarpe kanter som utgjør en risiko.

– Vi ser også stikkskader fra stav. Dette er oftest inn til brysthule eller bukhule som alltid er alvorlig. Andre skader er kuttskader på lemmer fra skaresnø, sier Kvinge.

Dette bør du ha i tursekken

Er du hundeeier og planlegger å ta med hunden på skitur i påsken bør du vurdere å bruke fjellski uten stålkanter, eventuelt fjellski med stålkant kun på midten av skiene. Et annet alternativ er å få slipt ned stålkantene på skiene, skriver Tryg Forsikring i pressemeldingen.

Kvinge anbefaler alle hundeeiere å ha med sårrens, kompresser, bandasje, plastertape og saks i tursekken i påskeferien.

– Har ulykken skjedd og du er usikker eller ser at hunden blør kraftig, bør du uansett ta kontakt med veterinær så snart det lar seg gjøre, sier han.

Kan koste opptil 75.000 kroner

Skulle ulykken være ute kan det bli kostbart å behandle en skadet hund. Er det akutt og utenfor åpningstid er det ikke uvanlig at behandlinger koster fra 15.000 kroner og oppover. Ved alvorlige tilfeller kan beløpet komme opp mot 50 til 75.000 kroner, ifølge pressemeldingen.