Så mye bulker vi bilen for hver dag

I fjor krasjet person- og varebiler for hele 12,6 milliarder kroner på norske veier. Det er over en milliard kroner høyere enn året før.

KRASJ: I fjor krasjet og bulket vi mer enn 800.000 ganger med personbil eller varebil i Norge  Foto: Frende

nyheter

Tallene kommer frem i en pressemelding fra forsikringsselskapet Frende.

Med at man i fjor krasjet for 12,6 milliarder kroner betyr dette at vi bulker for 34,5 millioner kroner hver eneste dag i fjor.

– Det er ekstremt høye tall. Nesten vanskelig å se for seg, sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge.

Tøff vinter

Han sier videre at det høye skadeantallet har sammenheng med at vinteren var tøff i 2018.

– Det var mye snø, glatte veier mange steder, mye vær og vind. Vi ser også at vi får stadig flere el-biler i markedet og statistikken viser at disse oftere er innblandet i skadesaker enn andre biler, sier han.

Antallet forsikrede kjøretøy økte med to prosent i fjor, men skadene økte med hele ni prosent. Tallene kommer fra Finans Norge.

BULK: Bulkeskader som den Roger Ytre-Hauge i Frende Forsikring viser frem her skjer ofte norske veier.  Foto: Frende

 

Dyrt ekstrautstyr

Videre opplyses det i pressemeldingen at det var hele 834.577 skader med personbil eller varebil under 3,5 tonn i fjor. I snitt kostet hver krasj rett over 15 000 kroner. Dette tallet har blitt betydelig høyere de siste årene.

– Det har en sammenheng med at biler har mer utstyr som kostbare sensorer, radar i fronten som leser trafikkbildet og kameraer. Dette blir ofte skadet hvis karosseriet på bilen blir skadet, sier Roger Ytre-Hauge.

Disse skadene er det flest av

Den største skadeposten i fjor var kaskoskader. Kaskoskader dekker for eksempel skader på bilen din etter kollisjon, utforkjøring, velting eller hærverk. Totalantallet var hele 323.171, en økning på 17 prosent, og skadene kostet 7310 millioner kroner. Disse Finans Norge-tallene er basert på alle typer motorvogner.

– Vi ser at møtekollisjoner, utforkjøringer og kollisjon med dyr er skadetyper som ofte skiller seg ut. Disse blir ofte dyre, sier Roger Ytre-Hauge.

På andreplass blant skadetypene ligger glasskader med litt over 255.000 innmeldte skader. På tredjeplass på den lite attraktive pallen ligger redning med snaue 195.000 skadetilfeller.

Her er Frendes tips for å unngå bilsmellen:

  • Ikke stress, du sparer ikke mye tid på å kjøre litt over fartsgrensen

  • Pust ut og aksepter tiden det tar å komme frem

  • Tilpass farten etter veiforholdene

  • Hold riktig avstand til bilen foran deg

  • Hold oppmerksomheten på veien

  • Hvis du skal lese eller skrive SMS, kjør inntil siden og stopp helt opp

  • Ikke fikle med anlegg eller GPS mens du kjører

  • Bruk håndfriutstyr