Går til skolestreik for et bedre klima

Fredag går elever ved Finnsnes ungdomsskole til skolestreik med krav om at politikerne må gjøre noe for å få bukt med klimaendringene og miljøproblemene.

Skolestreik for klimaet: Fredag arrangerer 10. klassetrinn ved Finnsnes ungdomsskole streik for klimaet. Her er noen av elevene. Øverst fra venstre: Sara Michelle Berntsen, Michelle Villseth, Maria Richardsen, Alma Talic og Henriette Myrvang. Nederst fra venstre: Marthe Hansen, Rebekka Mulumba og Sandra Seljenes.  Foto: Marianne Wiggen

nyheter

Over hele landet vil elever ved flere skoler fredag skulke undervisninga for å demonstrere for klima- og miljøsaka. Også på Finnsnes blir det markering. «Fridays for future» er en aksjon som er dratt i gang av den svenske, 16-årige klimaaktivisten Greta Thunberg.

– Klimaendringene og miljøproblemene er noe som opptar oss. Greta Thunberg har engasjert seg sterkt i disse sakene, og hun er et stort forbilde for oss, sier Maria Richardsen i 10. klasse ved Finnsnes ungdomsskole.

Krever at politikerne lytter

Hun sier at elevene vil droppe skolen fredag for å demonstrere utafor rådhuset og i sentrum av Finnsnes. 10. klassen har invitert elevene i 8. og 9. klasse til å være med på streiken.

– Hvorfor skal vi gå på skole og utdanne oss, hvis vi ikke har noen framtid, spør Richardsen retorisk.

– Noe må gjøres med klimaendringene og miljøproblemene. Problemet med plast i havet og den globale opppvarminga må tas tak i. De eneste som kan sette i verk tiltak som nytter er politikerne. Vi krever at de lytter til oss unge, sier Maria Richardsen.

Plakater og slagord

Med plakater med slagord vil elevene først ta oppstilling ved rådhuset.

– Der blir vi å ta et opprop før vi går videre til torget der vi skal være klokka 11. Her skal vi markere oss og snakke med folk. Vi tenker også å stille oss i rundkjøringa i sentrum for å bli mest mulig synlig.

– Hva sier lærerne til at dere streiker?

– Det har vært veldig mye snakk om denne streiken på skolen, og lærerne synes det er veldig bra at vi aksjonerer, sier Maria Richardsen.