Fylkesmessa for ungdomsbedrifter 2019:

Vil overbevise juryen med hjemmelaget kaviar

Tirsdag ble det arrangert fylkesmesse for ungdomsbedrifter på Jekta, og flere hundre elever møtte opp for å vise fram sin bedrift.

EKSKLUSIVT PRODUKT: Gjengen bak Kavjar UB, fra venstre Vilde Jakobsen Nylund (17), Daniella Eriksen Soler (19) og Marte Strand (17).  Foto: Trond Karlstrøm

UNGDOMSKAVIAR: Daniella Eriksen Jakobsen (19) fra Senja vgs gjør klar standen for ungdomsbedriften Kavjar UB, som selger egenprodusert kaviar fra Husøy.  Foto: Trond Karlstrøm

ÅPNING: Daglig leder for Ungt Entreprenørskap, Liv Brandvoll, fikk hjelp til å klippe snoren avRobert Grødal (20) fra Breivang skole.  Foto: Trond Karlstrøm

ROSER ELEVENE: Prosjektleder i Ungt Entreprenørskap, Cato Olsen Birkestrand.  Foto: Trond Karlstrøm

nyheter

– Det har vært mye jobb, men det er veldig artig, sier Marthe Strand (17). Sammen med klassekameratene Vilde Jakobsen Nylund (17) og Daniella Eriksen Soler (19) gjør hun klar standen for deres ungdomsbedrift Kavjar UB. De går alle sammen på Senja Videregående skole, og er i Tromsø for å vise fram sitt produkt: Hjemmelaget kaviar produsert på Husøy i Senja.

– Det er et eksklusivt og ekte produkt, sier Soler om kaviaren.

Entreprenørskap

Kavjar UB er én av 44 elevbedrifter som tirsdag inntok Jekta i forbindelse med fylkesmessa for ungdomsbedrifter. I et år har elevene utviklet en bedrift som del av faget «entreprenørskap og bedriftsutvikling». Nå skal de vise fram bedriften, og ved slutten av dagen skal priser deles ut til de beste bedriftene.

Gjengen bak Kavjar mener selv de har grunn til å håpe på seieren.

– Vi synes selv vi fortjener det, kaviaren er kjempegod, sier Vilde Jakobsen Nylund.

Allerede før messa formelt var åpnet fikk gjengen sin første kunde.

– Man må jo støtte ungdommens næringsliv, sier Trond Benjaminsen som tilfeldigvis gikk forbi og bestemte seg for å kjøpe en boks kaviar. Han roser arrangementet.

– Dette er kjempemessig. Det er en flott arena for ungdommen å vise seg fram og vise pågangsmot.

– Virker som de er spente

Cato Olsen Birkestrand er prosjektleder for Ungt Entreprenørskap som arrangerer fylkesmessa.

– Ungdomsbedriftene er så proffe som man kan få det. De er alle Brønnøysundregistrerte, og alt gjøres etter boka, sier Birkestrand.

Han forklarer at de velger å arrangere messa på Jekta for å få et større publikum.

– Her kan bedriftene vise seg fram til flere folk og bedrifter enn de ville hatt mulighet til i for eksempel en idrettshall, sier Birkestrand, som roser elevenes innsats.

– Det er stor variasjon og kreativitet blant bedriftene. Det er et stort mangfold i skolene og det vises i produktene og ideene. Jeg tror også at elevene synes det er gøy. Det virker som de er spente.

Ungdomsbedriftene kommer fra videregående skoler i hele fylket, og det uventede snøværet på tirsdag førte til noen komplikasjoner.

– Noen av elevene fra Sør-Troms er forsinket på grunn av været, men alle skal komme etter hvert, så dette blir bra, sier Birkestrand.

– Jeg håper vi vinner!

Liv Brandvoll er daglig leder for Ungt Entreprenørskap, og hun roser også elevene.

– Alle ungdommene her er flinke og reflekterte, sier Brandvoll.

Da arrangementet skulle åpnes offisielt fikk Brandvoll hjelp til å klippe snora av Robert Grødal (20) fra Breivang skole.

Grødal var del av ungdomsbedriften Breivang Brød og Ved sammen med sine klassekamerater Jesper Isaksen Skjæran (29), Astrid B. Erlandsen (19), Elias Høiseth Arntzen (19), Didrik H. Dahl (21) og Silje Rognli Theodorsen (18).

De produserer bærekraftig brød og ved, som de selger til de ansatte ved Breivang skole.

Brødet lager de av tang fra fjæra i Lyngen og Kvaløya, mens veden er hentet fra området rundt skolen.

Elias Høiseth Arntzen var spent på å finne ut hvem juryen skulle velge ut som den beste ungdomsbedriften.

– Jeg håper vi vinner! sier Arntzen entusiastisk.