Få snøen bort – for nå kommer regnet

Etter uker med minusgrader snur været på torsdag og melder sludd og regn.

SNØ: Mange opplevde å finne både vei og bil nedsnødd tirsdags morgen.  Foto: Carina Hansen

nyheter

Det var nok flere som måtte ta skufla i handa etter å ha våknet til store snømengder utenfor huset sitt tirsdag. Nedbøren vil utover dagen avta, men på kysten vil det ta noe lengre tid, sier meteorolog Rune Skoglund i vervarslinga i Nord-Norge.

– Snøbygene skal begynne å gi seg gradvis etterhvert. Det tar nok litt lengre tid på kysten i dag. På innlandet har noe av uværet gitt seg. Så det blir litt nbedre utover dagen, sier Skoglund til Folkebladet.

Har du bilder eller video av snø og uvær — del dem med våre lesere her

Videre sier Skoglund at temperaturen vil holde seg stabilt tirsdag.

– På kysten blir temperaturene liggende på oppunder 0 grader til en minusgrad. På Innlandet i dag, for eksempel på Bardufoss vil temperaturen ligge på noen minusgrader, -4, sier meteorologen.

Snøbyger

Også onsdag må en forvente noen snøbyger. Det vil ikke bli like mye som natt til tirsdag og det ser ut til at kysten slipper unna.

Sjekk alltid oppdatert lokalt værvarsel her

– Går vi videdere å ser på morgendagen, blir det enkelte snøbyger på ettermiddagen i indre strøk. Dette vil fortsette utover ettermiddag/kveld. På kysten vil det være stort sett oppholdsvær i morgen og rundt de samme temperaturene. Det beste været denne uken vil nok bli på onsdag, sier Skoglund.

Nedbør

Torsdag så kommer det inn litt varmere luft inn mot Midt-Troms, noe som gjør at det blir varmere.

– Vi kommer på plusstiden og det vil videre komme en del nedbør. Dette gjelder hele Midt-Troms. Det vil ikke være så mange plussgrader i indre strøk, men det vil komme en del nedbør, sier Skoglund.

– Hvor mye nedbør er det snakk om?

– Det kan nok bli komme til å bli en del på torsdag. Så folk bør bruke morgendagen på å ta unna snøen som har kommet disse dagene. Det kommer til å bli bløtt.  Sludd og kanskje også regn.

Videre ut mot helgen er det værprognosene mer usikre.

– Det er litt usikre prognoser hvor lenge det holder seg temperaturmessig. Jeg vil si det holder seg nok til fredag. Videre for helga er det noe usikkert, avslutter Skoglund.

Betydelig snøskredfare

På varsom.no meldes det at det er en betydelig snøskredfare i Troms, hvor eksempler på Senja blir trukket frem.

Det vises til at det mandag gikk det flere, små naturlige utløste skred på veg i Sifjord på Senja. Videre ble det også meldt om en del vind og snøfokk i fjellene på Senja.

Det er kraftig ving og nedbør natt til tirsdag som har dannet ustabile fokksnøflak i mange heng.

– Bygevær kan gi lokale variasjoner i vind og nedbørsmengde, og på grunn av usikre værprognoser er utbredelsen av skredproblemet noe usikkert. Det finnes flere lag av kantkorn og begynnende kantkorn som kan utgjøre et problem der de er mest velutvikla og der hvor det blir lastet inn mye snø, men det har vært meldt inn få faretegn fra dette den siste tiden, skrives det på nettsiden.

Kraftig snøfall har ført til stengte veier på Senja, både på grunn av snøskred og fare for snøskred. Hvis det blir flyforhold skal Statens vegvesen i løpet av dagen prøve å sprenge ned skred ved hjelp av helikopter.