– Aldri eksportert for større verdier i en januarmåned

Norsk sjømateksport fortsetter å sette rekorder.

REKORD: Aldri før har det blitt eksportert sjømat fra Norge for større verdi i en januarmåned enn i år. Laksen var en solid pådriver for de gode tallene. 

nyheter

Det kommer frem i en pressemelding fra Norges Sjømatråd. Her vises det til at det i januar ble eksportert 200.600 tonn sjømat for 8,6 milliarder kroner i januar. Selv om det er en volumnedgang på fire prosent, er det likevel en økning på 13 prosent i verdi, eller 992 millioner kroner.

– Én milliard

– Det har aldri før vært eksportert sjømat for større verdier i en januarmåned enn i år. Økt etterspørsel har gitt en prisøkning for laks og en verdivekst på 695 millioner kroner, til rekordhøye 5,7 milliarder for laks i januar. Skreisesongen har startet godt, og sammen med en sterk vekst for fryst torsk har vært med på å gjøre januar til tidenes sterkeste i hvitfisksektoren. Dette gjør at vi har en total økning i eksportverdien på nesten én milliard kroner sammenlignet med januar i fjor, sier direktør for markedsinnsikt og markedsadgang i Norges sjømatråd, Asbjørn Warvik Rørtveit.

– Vi har så vidt rukket å feire fjorårets rekordtall før næringen setter ny rekord. Det er imponerende. Bak rekordtallene ligger arbeidsplasser og verdiskapning som gir ringvirkninger i hele landet, sier fiskeriminister Harald T. Nesvik (Frp) til NTB.

Verdien av sjømateksport fra havbruk utgjør 45 prosent av volumet, men 70 prosent av verdien. Volumet ligger på samme nivå som januar i fjor, mens verdien har økt med 13 prosent.

– Verdien av sjømateksporten fra fiskeri har økt med åtte prosent, mens volumet har blitt redusert med åtte prosent, påpekes det i pressemeldingen.

Laksen er en av de store bidragsyterne til den enorme verdiøkningen. Til tross for at volumet av laks som er eksportert bare har vokst med to prosent sammenliget med januar i fjor, har verdien økt med hele 700 millioner kroner.

Gjennomsnittsprisen for fersk hel laks i januar var 62,93 kroner per kilo mot kroner til 56,99 kroner per kilo i januar i fjor.

– I januar har USA størst verdivekst, og det er økt eksport av fersk og fryst filet som er driveren for veksten. Sterk vekst har det også vært til Polen, Danmark, Nederland, som i stor grad videreforedler laks beregnet for konsum i andre EU-markeder, sier sjømatanalytiker Paul T. Aandahl, i pressemeldingen.

– Største volumet som er målt

Det ble eksportert 24 prosent mer ørret i januar i år sammenlignet med fjoråret, og også skrei opplevde vekst i eksporten med en økning på over 50 prosent.

– Vi er i gang med en ny skreisesong og det er tydelig at markedene vil ha skrei. Per januar har vi allerede eksport 900 tonn skrei, over 300 tonn mer enn på samme tid i 2018, og det største volumet som er eksportert siden målingene begynte i 2015.

Mens klippfiskeksporten holdt seg stabil, gikk tallene ned for saltfiskeksporten og sild.