– En ny opplevelse å få samferdselsministeren på besøk på vinterstid

Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) setter av en hel dag til å besøke Senja.

UTFORDRINGER: Samferdselminister Jon Georg Dale skal tirsdag 12. februar på tur rundt på noen av de mest utsatte sjømatveiene på Senja, blant annet fylkesvei 862 til Husøy.   Foto: Linda Pedersen

POSITIVT: Sjømatklyngen Senja er svært glade for at Samferdselsminister Jon Georg Dale setter av en hel dag til Senja-besøket.   Foto: Maria Holm Simonsen

Senja-veiene
  • Senja har de tyngst sjømattrafikkerte fylkesveiene i nord. Her vokser sjømatvolumene - og dermed transportbehovene - raskere enn andre steder og i et mye høyere tempo enn forutsett.
  • Fra 2016 til 2017 økte sjømattrafikken på Senja med 300 nye lastebiler hver måned.
  • Sjømatklyngen Senja mener at nye store industrietableringer tilsier at veksten i årene framover vil bli enda større.
nyheter

Linda Lien fra Sjømatklyngen Senja er glad for at Jon Georg Dale setter av en hel dag til Senja-besøket.

– Vi har aldri tidligere fått besøk av en samferdselsminister her på vinterstid, så det blir en ny opplevelse, sier Lien.

Ønsker ingen gjentakelse

I forbindelse med besøket skal Dale besøke flere av de mest utsatte sjømatveiene på Senja — fylkesvei 277 til Husøy, fylkesvei 862 til Senjahopen og og fylkesvei 86 til Torsken. Ministerbesøket kommer midt i høysesongen for fiskeri- og sjømatbedriftene på Senja, med store volumer som skal inn og ut.

– Her vil han få en følelse av hvordan det er å kjøre lastebil på senjaveiene, hvor det går mellom hundre og 150 vogntoget i døgnet mens det står på som verst, sier Lien.

Mange husker nok hvordan det gikk da samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen skulle ta Senja-veiene i nærmere øyensyn høsten 2016. Solvik-Olsen, som var passasjer i en lastebil, opplevde rett og slett å bli «fast» i en av tunnelene.

– Håper dere på en reprise?

– Det var jo en interessant case da Solvik-Olsen ble stående fast i tunnelen, og det illustrerte jo veldig godt poenget. Vi har likevel ikke invitert Dale for å snurre han fast eller kjøre han utfor veien i et vogntog, humrer Lien.

Hun håper ikke engang på at været skal vise seg fra den ekstra viltre siden.

– Vi kan jo tulle med at vi håper på skikkelig dårlig vær når vi får slikt besøk som dette, men det ville jo bare betydd at vi måtte avlyse det hele. Vi håper på normalt vintervær slik at Dale kommer seg ut og får kjørt på de veiene vi har foreslått, og at han får møtt bedriftene. En vinterdag på Senja er uansett nok action i seg selv.

I løpet av sitt besøk på Senja skal samferdselsministeren snakke med hele rekka av aktører innen fiskeri- og sjømatnæringa.

En levende prosess

Samferdselsdepartementet har bedt regionale veimyndigheter om å utrede flaskehalsene for sjømatnæringa på Senja, ei bestilling som blei bekrefta av statsminister Erna Solberg på Husøydagan sist høst. Utredninga skal leveres våren 2019 og vil bli en del av regjeringas beslutningsgrunnlag for hva som kan og bør gjøres med viktige eksportveier for norsk sjømat.

– Hun i Vegvesenet som utreder Senja-veiene i forbindelse med «Erna-bestillinga» skal også være med på samferdselsministerens rundreise, opplyser Lien.

Hun og Sjømatklyngen er veldig positive til utredningsprosessen som pågår, og den interessen og engasjementet de opplever fra regjeringshold.

– Når samferdselsministeren i tillegg kommer for å se forholdene med egne øyne, samt for å snakke med alle aktørene som er i drift med disse tingene, så synes vi det er veldig bra — vi gleder oss, smiler Lien.