Politiet advarer foreldre mot app: – Brukes kun til mobbing

Politiet advarer mot barns bruk av appen Tellonym, som tillater brukerne å sende og motta anonyme beskjeder.

BEKYMRET: Kenneth Helberg, politibetjent på seksjon for etterretning og forebyggende, håper foreldre blir mer oppmerksomme på hvilke apper barna deres bruker. Bildet tatt i en annen sammenheng.  

nyheter

– Mange andre apper har hensiktsmessige formål og kan brukes fornuftig, men Tellonym brukes kun til mobbing, sier Kenneth Helberg, politibetjent på seksjon for etterretning og forebygging, til iTromsø.

Han oppfordrer foreldre i Tromsø til å undersøke hvilke apper og sosiale medier deres barn benytter seg av på telefonene, og anbefaler at appen Tellonym slettes.

– Så vidt vi har forstått ble denne appen opprinnelig utviklet for å kunne gi anonyme tilbakemeldinger internt i bedrifter. Nå har den spredd seg og funnet et marked blant unge. Vi ser at appen kun brukes til mobbing og til å være stygg med hverandre, og vi ser ingen grunn til at et barn skal ha tilgang til en slik app, forklarer Helberg.

– Kan være brutal

Ifølge Helberg er det allerede opprettet en rekke politisaker på denne appen hos Troms politidistrikt.

– Appen ble populær i fjor høst, og siden da har flere skoler i Tromsø tatt kontakt med politiet på grunn av stygge meldinger gjennom appen, sier Helberg.

– Ungdommen kan være brutal, legger han til.

Torsdag skrev VG om Barbro Sivertsen fra Vesterålen som fortalte om hvilke meldinger hennes datter på 13 år mottok gjennom appen Tellonym.

– De beskyldte henne for å bruke dop, skrev at hun måtte regne med å bli voldtatt, bli behandlet som ludder og at foreldrene hennes måtte være både blinde og dumme, sa Sivertsen til VG.

13 års aldersgrense

Helberg har jobbet i politiet i 15 år og har opplevd appenes fremvekst i samfunnet.

– Bruken av apper har eksplodert, og generelt ønsker vi at foreldre følger mer med på hvilke apper og sosiale medier barna deres bruker, og at de ikke lar barn laste ned apper i hytt og vær, råder Helberg.

Ifølge personopplysningsloven fra juli 2018 er aldersgrensen for bruk av sosiale medier i Norge 13 år.

– Og det finnes ingen grunn til at man ikke skal følge denne aldersgrensen. Den kommer fra personvernhensyn: Barn skal ikke legge ut data om seg selv på internett, sier Helberg.

Han forklarer at en av utfordringene er at app-butikkene ofte oppgir en annen aldersgrense.

– Men, det er fremdeles norsk lov som gjelder, og selv om det kan stå at det er fire års aldersgrense på en app inne i appstorene på mobilen, er aldersgrensen fortsatt 13 år for bruk av sosiale medier i Norge.

Foreldemøter

Politiet gjennomfører for tiden foreldremøter i Tromsø, hvor de informerer om barns bruk av sosiale medier, sending av nakenbilder og krenkende handlinger.

– Vi begynte i forrige uke, og skal i løpet av de neste ti ukene besøke alle kommunale barne- og ungdomsskoler i Tromsø, sier Helberg, som er koordinator for foredragene.

– Lærerne og rektorene er veldig fornøyd med at vi kommer og prater om dette sammen med foreldrene. De opplever den negative bruken av sosiale medier og krenkende handlinger på skolene, og ser at det er behov for slike foreldremøter, sier Helberg.