Nå skal de til USA for å konkurrere i verdensfinale

Klasse 10A ved Sørreisa sentralskole har utmerket seg i hele Skandinavia gjennom sin First Lego League-deltakelse. Nå er klassen invitert til Detroit for å vise frem sin helt unike oppfinnelse.

INNOVATIV GJENG: 10A Sørreisa sentralskole, eller Team Cosmos som de kaller seg i First Lego League-sammenheng, havnet på topp fire i den skandinaviske finalen i november i fjor. I april skal klassen til Detroit i USA i forbindelse med at en verdensfinale går av stabelen der.   Foto: Maria Holm Simonsen

GLEDER SEG: Helene Lavik og Mia Solset Mailk mener at dette blir den beste klasseturen man kunne ønske seg.  Foto: Maria Holm Simonsen

ROS: Foreldre Erlend Dårflot Olsen roser banken for sin gavmildhet.  Foto: Maria Holm Simonsen

STEMNING: Her er klassen sammen med banksjef Siri Lund, ordfører Jan-Eirik Nordahl og klassekontakt Linda Hauglid.  Foto: Maria Holm Simonsen

MODELL: Mia Solset Malik med en modell av sovekapselen.  Foto: Maria Holm Simonsen

nyheter

– Dette blir et minne for livet, sier Helene Lavik og Mia Solset Malik om den forestående USA-turen.

I april — etter påska — setter de seg på flyet til Detroit sammen med klassekameratene. I USA skal de representere Norge i den ene verdensfinalen i First Lego League, World Festival. Bakgrunnen for at klassen er invitert til konkurransen, er det finfine resultatet de fikk da de deltok i den skandinaviske finalen i november i fjor. Den gang oppnådde klassen, som kaller seg Team Cosmos, hele fire nominasjoner og stakk av med den prestisjetunge forskningsprisen.

Til sovende astronauter

Årets tema for First Lego League er «Into orbit», og i den anledning har Team Cosmos dedikert sitt forskningsarbeid til astronauters søvn.

– Vi har utviklet en sovekapsel, som gir astronautene en følelse av at de kan ligge i verdensrommet, opplyste elevene da de presenterte sin innovasjon under en pressekonferanse fredag.

For som man kanskje kan tenke seg, så er det ikke så lett å få skjønnhetssøvnen sin når man er i vektløs tilstand. I dag binder astronautene seg fast når de skal sove. Elevene opplyser at denne løsninga er utfordrende, og at hele tre av fire astronauter må bruke sovetabletter for å få seg søvn i rommet. Med sovekapselen skal man imidlertid kunne oppleve en følelse av gravitasjon, og med det lettere få sove.

– Hvordan kommer man på en sånn idé?

– Vi har hatt mange idémyldringer alle sammen i lag, og kom inn på at vi ville jobbe med søvn. Vi tenkte først på en magnetløsning, men så ballet det på seg og vi endte opp med denne kapselen. Vi har vært i kontakt med forskjellige fagpersoner og fått innspill for å kunne forbedre løsninga, forteller Lavik og Malik.

Storsjekk fra banken

Men for at klassen bestående av åtte jenter og åtte gutter skal komme seg til USA trenges det finansiering. Et foreløpig budsjett tilsier at turen vil koste rundt 300.000 kroner. I den anledning hadde Siri Lund, banksjef ved Sparebank 1 Nord-Norge, avdeling Midt-Troms, en gladbeskjed å gi til klassen under pressekonferansen. Hun og kollegene fra banken overrakte en sjekk på hele 90.000 kroner.

– Jeg er først og fremst mektig imponert over det de har fått til i lag, og ikke minst er ideen om sovekapselen spennende. Dette er innovasjon, kreativitet og forskning på høyt nivå — akkurat det landsdelen vår trenger, sier Lund.

Det er foreldregruppa til klassen som i all hovedsak har tatt seg av jobben med å «fri» til sponsorer og skaffe de nødvendige midlene til turen. Forelder Erlend Dårflot Olsen er svært glad for bidraget fra banken.

– Det er helt topp at Sparebank 1 Nord-Norge stiller opp sånn som dette. Vi har jo hatt god dialog og de har støttet klassen også tidligere, men at de nå trykker skikkelig til er kjempeartig, sier han.

Fortsatt mangler mellom 50.000 og 75.000 før reisebudsjettet er helt i boks. Med bakgrunn i at næringslivet har stilt veldig opp og gitt positive tilbakemeldinger er Olsen trygg på at dette vil komme i havn.

– Vi hadde møte i går kveld der vi gikk gjennom flyruter og alt, så alt av billetter er i bestilling — det blir tur, smiler han.

Klasse 10A ved Sørreisa sentralskole har utmerket seg i hele Skandinavia gjennom sin First Lego League-deltakelse. Nå er klassen invitert til USA for å vise frem sin unike oppfinnelse. For å komme seg dit trenges finansiering, og fredag fikk Team Cosmos — som de kaller seg — overrakt et en formidabel sjekk.