– Gjenopptar søk så snart det lar seg gjøre

På grunn av dårlig vær har det ikke vært gjort noen fremstøt i søk etter de antatt omkomne i Tamokdalen siden onsdag.

SKREDSØK Her er mannskaper på plass i Tamokdalen for en uke siden. Håpet nå er at søket kan starte opp igjen søndag.  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpi

nyheter

– Vi har kke gjennomført operative tiltak i Blåbærfjellet siden onsdag. Vi gjenopptar innsatsen så snart værforholdene tillater det, skriver politiet i ei pressemelding fredag ettermiddag.

Det opplyses at det videre arbeidet er planlagt i tre faser:

1) Lokalisering og posisjonering av de savnede

Hensikten er å lokalisere de savnede så presist som mulig i skredområdet. Det vil avgrense søkeområdet og bidra til at gravearbeidet kan gjøres så raskt og trygt som mulig. Lokalisering gjøres fra helikopter, med Recco-søker og snøradar.

2) Sikring av skredområdet

Hensikten er å forebygge at det går nye skred under utgravingsarbeidet og ivareta sikkerheten til personellet som skal settes inn i skredområdet. I dette sikringsarbeidet må vi muligens utløse nye skred i samme område som skredet har gått.

3) Uthenting

Hensikten er å hente de omkomne ut av skredet. Graving er planlagt gjort for hånd. Dette er den mest risikofylte delen av operasjonen, og vi vil derfor løpende foreta en sikkerhetsmessig vurdering. Mannskaper må settes inn i skredområdet med helikopter, og de må også kunne hentes ut med helikopter.

Tidsplan

– Alle tiltak er avhengige av været og av skredforholdene. Det er derfor ikke mulig å si noe sikkert om tidspunkt for de ulike tiltakene, opplyser Troms politidistrikt videre.

I pressemeldingen skriver politiet at slik værprognosen er fredag ettermiddag, kan arbeidet med lokalisering starte på søndag og sikring og uthenting tidligst mandag.

– Sammen med frivillige mannskaper og med helikopterstøtte fra Forsvaret har vi ressurser til å jobbe dag og natt, og vi vil prioritere god framdrift når operasjonen settes i gang, opplyser politiet fredag ettermiddag.


Skredekspert etter ulykka i Tamokdalen:

– Kan være tilfeldig at det bare er turister som er omkommet i skred de siste åra

Skredekspert Audun Hetland mener 99 andre toppturgrupper kunne ha gjort nøyaktig de samme vurderingene som de fire antatt omkomne, og ikke utløst skred.Politiet frykter turfølge er tatt i skred

Svensk mann meldte turfølget sitt på fire savnet i Tamokdalen. Onsdag kveld er det observert spor inn i et ras.