Skredulykken i Tamokdalen:

Har gjort nye funn i letingen etter de savnede i Tamokdalen

Det ble gjort funn i form av signaler fra skredsøkere under helikoptersøkene i Tamokdalen i Troms natt til onsdag, bekrefter politiet.

Helikopter lander ved bilen til skiløperne som er savnet i Blåbærfjellet før det skal ut på søk. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix 

nyheter

– Vi har gjort funn, det vil si utslag på sende- og mottakerutstyret i helikopteret, sier operasjonsleder Rune Nilsen i Troms politidistrikt til NTB.

Det ble også før helga plukket opp signaler fra skredsøkere som antas å tilhøre to av de savnede skituristene i rasområdet i Tamokdalen i Troms. Nilsen vil ikke utdype hvor eller hva funnene natt til onsdag stammer fra og viser til at politiet kommer med en pressemelding senere onsdag.

Søkene ble avsluttet etter et par timer, opplyste politiet i 6.30-tiden onsdag.

– Vi har markeringer i raset. Jeg vil ikke gå ut med nå om vi har to eller fire funn. Det får vi komme tilbake til, sier operasjonslederen.

Elektronisk søk

Søkene natt til onsdag ble gjort med et Sea King redningshelikopter, med mannskap hengende under maskinen som dermed hadde god sikt til bakken. De startet tidligere enn planlagt fordi været lettet tilstrekkelig i løpet av natten til at det gikk an å fly inn i luftrommet over skredet.

Helikopteret brukte sende- og mottakerutstyr for å forsøke å få nøyaktige posisjoner på de to signalene som er plukket opp i tidligere søk. I tillegg håpet man å lokalisere de to siste skredsøkerne i snømassene. Det skal gjøre det enklere for bakkemannskapet å forhåpentligvis finne de savnede.

– Det er ikke forsvarlig å sette inn bakkemannskaper slik forholdene er nå. Planen er først å lokalisere de savnede, så vurdere skredfaren og sikre området før de savnede blir gravd fram og hentet ut av raset, sier Nilsen.

Klokken 06.30 opplyste politiet på Twitter at søket i skredområdet  var avsluttet og Sea Kingen satt kurs for Banak.

De opplyser videre at de vil gi ut en pressemelding vedrørende innsatsen i natt i løpet av formiddagen onsdag.

LES OGSÅ:

– Ville vært en stor svekkelse uten 339-helikoptrene

Leder av Bardu Røde Kors Hjelpekorps, Marius Fjellberg, sier redningsarbeidet i Tamokdalen ville blitt svekket uten 339 skvadronen.


Savnet siden onsdag

De fire savnede skiløperne er finske Mikael Sten (29), Niklas Nyman (36), André Stenfors (32) og svenske Disa Bäckström (29). De var på topptur til Blåbærfjellet og ble sist observert i 14-tiden onsdag i forrige uke. Etter noen timer ble en femte person i turfølget bekymret og meldte fra til politiet.

Politiet har opplyst at det ikke lenger er håp om å finne overlevende, og at man dermed søker etter antatt omkomne. Politiets hovedteori er at de fire er tatt av skredet og ligger begravet i snømassene.

LES OGSÅ:

Navnene på de antatt omkomne i skredet offentliggjort

De fire som er antatt omkommet i snøskredet i Tamokdalen, er finske Mikael Sten (29), Niklas Nyman (36), André Stenfors (32) og svenske Disa Bäckström (29).