Advarer mot stor snøskredfare i nord

Store nedbørsmengder i kombinasjon med kraftig vind fører til stor snøskredfare i deler av Nord-Norge.

LAG Det er betydelig snøskredfare i Troms nå med flere svake lag nedover i snøen. 

nyheter

Det opplyser Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Den siste uken har det vært «betydelig snøskredfare», faregrad 3, i hele Nord-Norge. Skredfaren vedvarer i områdene Vest-Finnmark, Nord-Troms, Lyngen, Tromsø, Sør-Troms, Indre Troms og Lofoten og Vesterålen de nærmeste dagene, ifølge NVE. Lørdag øker faren til faregrad 4, «stor snøskredfare», i områdene Ofoten, Salten og Svartisen.

Fokksnøskavler

Skredfaren i Nord-Norge skyldes i hovedsak store nedbørsmengder, nysnø og kraftig vind, som vil danne fokksnøflak i leområder.

– Vi får en urolig værtype med både kraftig vind og mye nysnø i høyereliggende strøk. Det ligger vedvarende svake lag i snødekket som har fått faretegn som tyder på at det ikke tåler så mye tilleggsbelastning, sier vaktleder Tommy Skårholen ved NVEs snøskredvarsling til NRK.

Ifølge Skårholen kan det være ekstremt farlig å bevege seg i skredutsatte områder. Han anbefaler derfor folk om å unngå alt av skredterreng. Samtidig vil det trolig være dårlig sikt og ikke spesielt godt turvær i de aktuelle områdene.