Må dempe vibrasjoner på ny-brua

Det skal monteres dempere for å redusere vibrasjonene i hengestengene på E6 Hålogalandsbrua mellom Bjerkvik og Narvik.

VIBRASJONER Hålogalandsbrua ble åpnet forrige helg.  Foto: Frank R. Roksøy

ÅPNET Den nye Hålogalandsbrua.  Foto: Frank R. Roksøy

nyheter

Flere har lagt merke til at det oppstår vibrasjoner i hengestengene på E6 Hålogalandsbrua når det blåser, melder Statens vegvesen på sine nettsider denne uke.

- Det er ingen grunn til bekymring, disse vibrasjonene har ingen ting å si for bæreevnen på brua, sier byggeleder i Statens vegvesen, Kurt Grundstad.

Han forklarer at dette er normalt på hengebruer, og at i dette tilfellet noe bruingeniørene har observert helt siden sommeren da brukassene var ferdig hengt opp.

- På et byggverk av denne størrelsen så vil det være flere ting vi justerer i tiden fremover etter hvert som brua går seg litt til, forklarer Grundstad.

Slike vibrasjoner motvirkes ved å montere spesielle vibrasjonsdempere, men for å være sikker på at dette justeres ut fra rett forutsetning så er det vanlig å vente med slikt til brua er ferdig og har den vekten og belastningen den skal ha.

Konsulentselskapet COWI, som har prosjektert bruen, er nå i ferd med å regne på hvilke type dempere som må til, og når det er ferdig blir disse bestilt og montert, melder Statens vegvesen på sine nettsider denne uke.