Isolerer kvinner i Tromsø fengsel: – Det er helt uholdbart

I Tromsø fengsel sitter kvinner opptil 23 timer i døgnet på cella fordi det kun finnes tilbud til menn. Det får både likestillingsombudet og fagorganisasjonen til å rase.

FIRE PLASSER: På lukket avdeling i Tromsø fengsel er det fire plasser som er satt av til kvinner som sitter i varetekt. Men om noen av dem kan bli sittende i månedvis uten de samme tilbudene som menn.  Foto: Ronald Johansen, iTromsø

nyheter

Gjennom artikkelserien «Livet på innsiden» har iTromsø avdekket at kvinnelige innsatte kan sitte så mye som opptil 23 timer innelåst på cella på lukket avdeling. Dette til tross for at de kun sitter varetektsfengslet, og dermed ikke skal være isolert – så sant ikke retten har vedtatt det.


På innsiden av Tromsø fengsel: Livet på lukket avdeling

Hvordan er det å sitte i fengsel, sammen med overgrepsmenn, svindlere, drapsmenn, narkosmuglere og voldsdømte? Vi har vært på innsiden av Tromsø fengsel og møtt dem som ikke skal ut i samfunnet igjen på en god stund.


Men fordi Tromsø fengsel verken har en egen kvinneavdeling eller har ressurser til å ha dem ute i en fellesskapsavdeling, så blir de sittende i isolert uten de samme tilbudene som det menn får.