Kuttene i ambulansetjenesten:

Vil ikke være med på å lovfeste responstiden

Sp, KrF og SV gikk for å lovfeste responstiden for ambulanser. Men det ville ikke Ap og regjeringen være med på.

RESPONSTID Sp, KrF og SV gikk for å lovfeste responstiden for ambulanser.  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

nyheter

Det var et representantforslag fra Sp som ble behandlet i helse- og omsorgskomiteen i Stortinget. Forslaget gikk ut på å regjeringen forskriftsfeste krav om responstid og legge Akuttutvalgets forslag om nasjonale responstider på 8, 12 og 25 minutter til grunn.

Problemstilling i Troms

Ikke minst er dette en høyest aktuell problemstilling i Troms der UNN med sine planer for endra ambulasestruktur legger opp til å bryte veiledende nasjonale responstider, og dette er prosesser som er igangsatt. Planene for ambulansetjenesten på Sør-Senja er et eksempel på dette. Også planene om å fjerne dagambulansen på Sjøvegan vil føre til lengre responstider for mange.


Ambulansesaken ble utsatt

Styret for UNN skulle i dag behandle strukturendringer for ambulansetjenesten, der en dagambulanse var foreslått flyttet fra Salangen til Setermoen.

Forslaget skal behandles i Stortinget 15. november, men vil falle siden Ap og regjeringen ikke støttet forslaget.

Kunne sikret tjenesten

– Vi ser at flere lokalsamfunn har mistet deler av ambulansetilbudet sitt den siste tiden, da helseforetakene ønsker å sentralisere for å spare penger. Dersom Stortinget nå hadde sagt at de vil ha en forskriftsfesting av responstiden ville vi sikret at ikke ambulansene sentraliseres, sier Kjersti Toppe, stortingsrepresentant for Senterpartiet og nestleder av helse- og omsorgskomiteen.


Gilbert: – Altfor knappe ressurser i ambulansetjenesten

Mads Gilbert, spesialist i anestesiologi og klinikkoverlege ved Akuttmedisinsk klinikk ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN), er krystallklar på at veiledende responstider i ambulansetjenesten må bli «skal-tider».