Åttedoblet økning i antall bjørneskader

I Bardu har det fra i fjor til i år blitt dokumentert og registrert 70 tilfeller av bjørnekader. Det er et stort hopp fra fjorårets tall på åtte.

BJØRN: Takket være en slagbjørn som har herjet i Bardu denne sommeren har antall bjørneskader skutt i været dette året. Bjørnen på bildet er ikke slagbjørnen.   Foto: Bård Bredesen

Bjørneskader
  • Oversikt over antall bjørneskader de seneste år:
  • 2012: 17
  • 2013: 26
  • 2014: 0
  • 2016: 22
  • 2017: 8
  • 2018:70
nyheter

Det er tall fra miljødirektoratet og rovbase.no som viser den store forskjellen og årsaken kan være slagbjørnen som har herjet i Bardu kommune denne sommeren.

– Det kan være en bjørn som står for alle de tapene, hele sommeren pågikk leting og jakt etter fellingstillatelse på den bjørnen. Det er helt klart vært en vanskelig sommer, bjørnen ble observert av jaktlaget, men aldri felt, sier Andreas Røsæg ved fylkesmannen til Folkebladet.

Flere

Det er antall sau som er dokumentert og registrert som står på lista. Det betyr at tallene faktisk kan være høyere.

– Heldigvis er det god dekning av søyer med radiobjelle i Bardu da finner man det aller meste. Men det kan være flere skadde. Det som er mer usikkert er hvor mange lam som kan være tatt av bjørn, sier Røsæg.

Fristen for å søke om erstattning til fylkesmannen gikk ut torsdag.

– Det vil nok ta litt tid før vi får det endelige antallet for tap i området, sier han videre.

Uvanlig

Han forteller at det ikke er vanlig at samme bjørn går i det området over en hel sommer.

– Det er overraskende, spesielt siden det ikke lyktes i å felle denne. Vi ønsker samtidig å unngå skadefelling, men vi ønsker ikke å ha bjørnen der sammen med sauene, sier Røsæg.

– Kan denne bjørnen komme tilbake også neste år?

– Akkurat det er vanskelig å spå. I år var det spesielt mange tap i forhold til tidligere, hvor mye skade bjørnen neste gang gjør vet vi ikke. Det kan hende den trekker til et annet sted, eller den kan gjøre like mange skader. Det er umulig å forutse, avslutter Røsæg.