KrF valgte å samarbeide med høyresiden

– Nå har partiet pekt ei retning. Partiet søker samarbeid med Solberg-regjeringa, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

KrF-leder Knut Arild Hareide sitter til eventuelle regjeringsforhandlinger er ferdig konkludert.  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

nyheter

Like etter klokka 17 fredag stemte delegatene på partiets ekstraordinære at de vil gå inn i ei regjering med Høyre, Frp og Venstre. 98 stemte for blått alternativ, mens 90 stemte rødt. Det ble levert to blanke stemmer.

De 190 delegatene på KrFs landsmøte gikk først til hemmelig votering om partiets veivalg. I denne første avstemmingsrunden var det flertall for at KrF skal gå inn i regjering, ikke være i opposisjon som i dag.

Tema: Les mer om KrF-saka her

Går av

Partileder Knut Arild Hareide sa tidligere fredag at han går av dersom han skulle tape, etter å ha nektet å svare på spørsmål om sitt lederskap i flere uker.

– Til dere som har vunnet i dag er det viktig å vise raushet, sa Hareide fra talerstolen etter at resultatet fra den hemmelige avstemminga var klar like etter klokka 17.

– De som sier at politikk bare er for de på toppen eller de inne i Oslo, de har fått noe å tenke på etter KrF sin prosess. Hver stemme og hvert innlegg på talerstolen har talt. Hvert medlem har hatt mulighet til å påvirke, sier Hareide.

Beredt til å overta

– Det er ikke riktig at jeg blir sittende som partileder hvis landsmøtet velger en annen kurs, sa han fra talerstolen på KrFs ekstraordinære landsmøte fredag.

Det var han som kom med råd om å gå i regjering med Ap og Sp, og dermed si nei til samarbeid med den sittende regjeringen bestående av Høyre, Frp og Venstre.

Statsminister Erna Solberg (H) sa på en pressekonferanse fredag kveld at hun er glad for at KrF nå har valgt å gå inn for regjeringssamtaler med hennes regjering.

- Dette er et resultat jeg har ønsket meg lenge, sier hun.

Solberg legger til at hun ikke vil si hva hun kommer til å gi for å få KrF i regjering.

KrF ligger ifølge VG an til å få tre statsråder i regjeringen til Erna Solberg (H) , etter styrkeforholdet mellom de fire partiene som nå skal styre Norge. Om matematikken avgjør, vil Høyre og Frp måtte oppgi statsrådposter eller utvide regjeringen for å gi plass til KrF-ere.

Nestleder Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad sier at de er beredt til å overta partiledervervet i KrF når Knut Arild Hareide nå velger å gå av. Hareide sier han regner med å bli sittende til regjeringsforhandlingene er igang.

Vi har med politikerveteran og lokallagsleder i Senja KrF, Per Inge Søreng, i studio for å snakke om den spennende tiden i partiet. Ikke minst foran det ekstraordinære landsmøtet i helga hvor veien videre skal stakes ut.