Mener han er uskyldig dømt for terrorisme

Mannen, som i 2014 tok kone og fem barn med seg fra Senja til Syria, trår tirsdag inn i Borgarting lagmannsrett for å hevde sin uskyld.

Ni dager: Ni dager er satt av til behandlinga av ankesaken i Borgarting lagmannsrett.  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

nyheter

Mannen ble i fjor høst dømt til 7,5 års fengsel for terrorforbund og deltakelse i IS. Etter at 39-åringen anket dommen fra Oslo tingrett, skal saken opp til ny behandling i Borgarting lagmannsrett. Det er satt av ni dager til behandlinga av ankesaken, som starter tirsdag.


Eks-kona til terrordømt småbarnsfar mener han fortjener dommen

Mannens fraskilte kone er veldig fornøyd med dommen som landet på 7,5 år fengsel for den 38 år gamle norsk-syreren som tok med seg familien fra Senja til Syria

– Min klient anket fordi han mener seg uskyldig dømt for terrorisme. Jeg støtter ham fullt og helt. Terrorforbundsposten i særdeleshet bunner i en konstruksjon mer enn i harde fakta og riktig juss, sier mannens forsvarer, Nils Christian Nordhus, til NTB.

Han sier at hans klient vil nekte straffskyld etter tiltalen.

– Han har forklart at han ikke dro til Syria for å krige, men for å bo og arbeide der sivilt, sier Nordhus.

Det var i august 2014 at mannen, som opprinnelig er fra Syria, tok hele familien med seg til sitt hjemland. Etter å ha passert grensen ble den daværende kona, Ruth Meyer Johansen, og de fem barna plassert i et hus med andre kvinner og barn, og mannen ble sendt i treningsleir. Den 6. september fikk familien derimot lov av IS til å returnere til Norge etter at den yngste datteren ble alvorlig syk.


Senjamann må svare for nok en tiltale

Sist gang ble han frikjent. Nå må senjamannen som tok med familien sin til Syria på nytt svare på anklager om frihetsberøvelse.

Når ankesaken behandles av Borgarting lagmannsrett vil ikke spørsmålet om frihetsberøvelse av mannens kone og deres fem barn være et tema. Dette vil i stedet bli behandlet som en separat sak i Senja tingrett.

– Min klient vil gjerne ha denne saken avgjort også, men den er stilt i bero inntil videre, av grunner vi ikke har fått opplyst, sier Nordhus.

Senja tingrett behandlet spørsmålet om frihetsberøvelse allerede i februar 2016. Den gang ble mannen frikjent.  Årsaken var at tingretten mente at forholdet ikke lenger var omfattet av norsk lov etter at den nye straffeloven (straffeloven 2005) trådte i kraft 1. oktober 2015. Fem måneder senere opphevet Hålogaland lagmannsrett dommen på grunn av saksbehandlingsfeil.