Sparer både penger og miljøet med nytt tiltak

Dyrøymat AS slo et slag for miljøet. Og det sparer selskapet årlig 100.000-150.000 kroner på.

Egen energi: Dyrøymat AS tar vare på egenprodusert energi og bruker det til oppvarming. Daglig leder Tore Nordahl forteller at bedriften sparer årlig 100.000-150.000 kroner på tiltaket. Og det er miljøvennlig.  

nyheter

Det var i fjor høst at Dyrøymat endret oppvarmingen av bygget i Brøstadbotn. Tidligere ble bygget varmet opp av fjernvarme levert av Dyrøy energi.

For lønnsomt prosjekt

Daglig leder Tore Nordahl så mulighetene av å benytte egenprodusert energi for oppvarming av bygget og oppvarming av vann. Etter ett års drift viser det seg at dette var en riktig investering.

– Bakgrunnen var jo at vi produserer en masse varme ved kompressorer i kjøle- og fryseanleggene. Det ble beregnet til 550.000 kilowatt i året. Du kan jo tenke deg hvor mye det blir med 40 øre per kilowatt. Det dreier om masse penger, men ikke minst er det miljøvennlig. Vi prøver å tenke på miljøet hele tiden som i forhold til sortering av avfall. Skal vi få bukt med forurensningen må vi gå i oss selv alle sammen, sier han.

– Vi søkte Enova om støtte. Men vi fikk litt bakoversveis når avslaget ble begrunnet med at dette var for lønnsomt til å få støtte, fortsetter Nordahl.

– Er det snakk om store investeringer?

– Ja, investeringene lå på 700.000-800.000 kroner. Men jeg regner med at i løpet av en femårsperiode er dette spart inn. Jeg anbefaler absolutt andre bedrifter til å vurdere å gjøre det samme, sier han.

Sparer miljøet og sparer penger

– Om vi klarer å utnytte halvparten av denne energien er det bra. Det er spesielt vinteren vi har behov for varme. Vi bruker varmevekslere på kompressorene og det går til både varme og ventilasjon i hele bygget. Og anlegget fungerer veldig bra, sier Nordahl.

Ideen fikk Dyrøymat fra naboen Coop som gjør det samme.

– De tar også vare på all varme de produserer. Og de har også overskuddsvarme, så vi har lagt ut varmekabler ute slik at is og snø tiner. Vi sparer mye penger, men det viktigste er at vi sparer miljøet med dette tiltaket, sier han.

Brukt lokalt næringsliv

– Vi har brukt lokale leverandører. Moan Auto har hatt den kjøletekniske delen. Også på rør har vi brukt lokal leverandør. Og Demas har stått for styringa av anlegget. Men det er en varmekonsulent sørfra, Knut Bakken consulting AS, som har beregnet på prosjektet. Vi synes det er viktig å bruke lokalt næringsliv så mye som mulig på lik linje med at vi er opptatt av at folk handler lokalt, sier Nordahl.