– Alle har en psykisk helse

Det var folksomt i Kunnskapsparken onsdag da verdensdagen for psykisk helse ble markert.

FOKUS PÅ PSYKISK HELSE: Audny Borg Andreassen fra Vangsvik som jobber i flyktningetjenesten i Lenvik synes det er viktig med fokus på psykisk helse. – Alle har jo en psykisk helse, sier hun. Alle foto: Susanne Noreng 

SOMMERFUGLER: Leder i Mental Helse Lenvik, Kirsti Synnøve Bergquist, foran de mange sommerfuglene som skolebarn i Lenvik har laget i anledning Verdensdagen for psykisk helse. 

FOLKSOMT: Mange tok turen til Kunnskapsparken onsdag under markeringen av Verdensdagen for psykisk helse. 

nyheter

Både gamle og unge hadde tatt turen til Kunnskapsparken på Finnsnes onsdag for å få med seg ulike foredrag, kulturelle innslag, aktiviteter og stands.

Vær raus

Verdensdagen for psykisk helse arrangeres hvert år den 10. oktober for å gi kunnskap, skape mer åpenhet og bryte ned tabuer om psykisk helse. Årets tema er «Vær raus», og det er Mental Helse Lenvik, senter for psykisk helse og rus Midt-Troms, rus og psykisk helsetjeneste i Lenvik kommune og Frisklivssentralen som står bak årets markering.

PÅ STAND: Leder Ann-Kirsti Haugnes og medlem Elin Hansen i Finnsnes brystkreftforening var blant de som satt på stand i Kunnskapsparken. 

 

– Det er kjempeviktig å sette fokus på at vi alle sammen har en mental helse. Vi har alle en psykisk helse uansett om vi vil eller ikke, og det er viktig med åpenhet om det, sier leder i Mental Helse Lenvik, Kirsti Synnøve Bergquist.

– Jeg er gledelig overrasket over oppmøtet så langt, og vi har allerede fått tilbakemelding på at en slik markering er noe folk ønsker. De ønsker foredrag, at vi er synlig og å ha en plass å møtes.


– Kjempebra med en slik dag

Blant de mange fremmøtte var Aud Nyborg Andreassen fra Vangsvik som jobber i flyktningetjenesten i Lenvik.

– Jeg synes det er kjempebra at Verdensdagen for psykisk helse markeres. Jeg har vært engasjert i det helt siden starten, og jeg synes det er kjempebra at det har blitt en slik utvikling at det markeres rundt omkring.

Hun synes man aldri kan gjøre nok i forhold til å ta tak i utfordringer knyttet til psykisk helse.

– Men det hjelper at det blir fokus på det. Alle har en psykisk helse.

ADHD: Psykiatrisk sykepleier Hilde Kragebøl har ett barn med ADHD og ett barn med ADD, og har skrevet bok om dette. 

 

Psykiatrisk sykepleier Hilde Kragebøl har ett barn med ADHD og ett barn med ADD. Hun satt på stand i Kunnskapsparken for å fortelle om boken sin «Mamma til Jabba», og om kvelden hadde hun et inspirasjonsshow om temaet sammen med Magnus Jackson Krogh på bibilioteket.

– Boken handler om hva ADHD er og hvordan det påvirker en hel familie når ett eller flere barn i familien har diagnosen. Det går både muligheter og utfordringer, forteller hun.

Kragebøl har jobbet i psykiatrien i 20 år og synes dagen er en viktig dag.

– Alt som har med fokus på psykisk helse å gjøre er kjempebra. Det er helt topp at det er en hel dag viet til dette, sier hun.

Det var folksomt i Kunnskapsparken onsdag da verdensdagen for psykisk helse ble markert med stands, foredrag og aktiviteter. – Det er kjempeviktig å sette fokus på at vi alle sammen har en mental helse, sier leder i Mental Helse Lenvik, Kirsti Synnøve Bergquist.