Nyhetsdøgnet onsdag 12. september

En oppsummering av nyhetsdøgnet lokalt, regionalt, nasjonalt og globalt.
nyheter

Nord-Norge

Takvatn, 18.37: Fører av trailer bøtelagt for å holde for kort avstand til forankjørende. Politiet opplyser at det forenklede forelegget på kroner 6.800,- ble vedtatt på stedet. Forholdet medfører også tre prikker på førerkortet.

Nordkjosbotn kl. 14.36: UP har hatt fartskontroll og skrevet ut 13 forenklede forelegg. Høyeste målt til 84 km/t i 60-sone.

Tromsø/Harstad/Nordreisa, 09.23: Politiet opplyser at det kommer til å gjennomføre øvingskjøring med utrykningskjøretøy på Storslett og omegn i dag. I Tromsø sentrum gjennomfører politiet også øvelser hele dagen, noe som vil medføre utrykningskjøring og tilstedeværelse av bevæpnede patruljer. I Harstad trener Forsvaret på militære operasjoner i sentrum, der det vil bli benyttet militære kjøretøy, løs ammunisjon og pyrotekniske midler.

Bodø, 08.27: Trafikkulykke ved Bodø videregående skole der en fotgjenger er påkjørt. Klokken 09.11 opplyser politiet i Nordland at fotgjengeren, en mann i slutten av tenårene, er kjørt til legevakta for sjekk. Politiet oppretter sak, og det er tatt midlertidig beslag i førerens førerkort.

Tromsø, 06.50: Kommuneadministrasjonen foreslår stenging av fem bydelsbassenger i Tromsø i forbindelse med åpninga av det nye Tromsøbadet. Jens Ole Thyholdt mener det er en tabbe, og noe som vil føre til en alvorlig krise for svømmeopplæringa, om dette blir vedtatt, skriver Nordlys. Les mer her.

Finnsnes, 06.19: Gisundbrua er enkeltstrekningen i lensmannsdistriktet der politiet registrerer flest fartsoverskridelser, skriver Nordlys. Fra januar til august har 16 bilister blitt anmeldt for å ha holdt for høy fart i 50-sonen over brua. Les mer her.

Bodø, 00.03: Politiet har stanset en kvinne i 60-årene som kjørte på rødt lys. Politiet har utstedt et forenklet forelegg.

Heia, 23.32: Trafikkuhell på E6 på Heia, der en trekkvogn med henger har kjørt av veien. Ikke personskade, men trekkvogna er helt av veien og henger er veltet. Det opplyser Troms politidistrikt.

Norge

08.46: Sykefraværet falt med to prosenttil 6,2 prosent far første til andre kvartal i 2018. Det viser sesongjusterte tall fra Statistisk Sentralbyrå og NAV, skriver NRK.

07.07: Statsminister Erna Solberg varsler et kartleggingstokt for olje og gass langs delelinjen mot Russland i Barentshavet, skriver Dagens Næringsliv. Solberg sier at det er satt av 50 millioner kroner til kartelggingen i neste års statsbudsjett. det skriver NRK.

06.28: Nordmenn har kryptovaluta for fem milliarder kroner, viser tall fra Skatteetaten. Det skriver Dagens Næringsliv.

Rogaland, 04.07: Tråleren Langenes er under slep av kystvaktskipet Sortland, melder Hovedredningssentralen i Sør-Norge på Twitter. Tidligere ble 18 personer er evakuert med redningshelikopter etter atdet startet å brenne i maskinrommet rundt 79 nautiske mil vest for Sola i Rogaland.  Fartøyet tok inn vann, og de to som var igjen forsøkte å å berge tråleren ved bruk av lenseutstyr. Klokken 03.59 melder redningssentralen at situasjonen er under kontroll, og takker alle som bidro.

Holmestrand, 02.29: Politiet aksjonerte på en leilighet i Holmestrand etter melding om omfattende skadeverk og trusler. En mann i 30-årene er pågrepet. Under pågripelsen kastet mannen en kniv mot tjenestemennene. Politiet var bevøpnet under aksjonen, opplyser politiet i Sør-Øst.

Fredrikstad, 01.34: Shell 7-11 St Croix utsatt for ran. En person truet ansatt med kniv. Vedkommende stakk fra stedet til fots. Raneren, en norskutseende gutt, fikk med seg et mindre pengebeløp og noe tobakk.

Verden

Sverige, 09.29: Partiene i Alliansen i Sverige har invitert statsminister Stefan Löfven til samtaler for å be om støtte til en borgerlig regjering, skriver de i et debattinnlegg. Partiene gjør det klart at målet er å avsette Löfven, uansett hvordan de siste mandatene fordeler seg, melder Expressen.

06.30: EU planlegger å implementere en bevæpnet grensestyrke på 10.000 mann for å håndtere masseinnvandringen til Europa, ifølge Financial Times. Styrken er en del av unionens plan for å takle det store antallet migranter som strømmer inn i Europa. Det er meningen at de skal kunne hindre nye ankomster, stoppe uautoriserte reiser mellom EU-land og bidra til å returnere migranter raskere, skriver Financial Times. Styrken, som etter planen skal være på plass innen 2020, skal også kunne bære våpen, skriver NTB. Les mer her.

Libya, 05.51: NATOs beslutning om å bombe opprørere til makten i Libya var bygd på en løgn, mener professor Ola Tunander.

– Mediene og neokonservative politikere hevdet at Muammar Gaddafi bombet sitt eget folk, at han benyttet afrikanske leiesoldater, og at byen Benghazi sto overfor et folkemord. Nå vet vi at alt dette var løgn, sier Tunander, som er professor emeritus ved Institutt for fredsforskning (PRIO), til NTB.

USA, 04.57: Trump får kritikk etter å ha kalt håndtering av orkan der 3000 døde «en suksess», skriver VG. Les mer her.