Nyhetsdøgnet tirsdag 11. september

En oppsummering av nyhetsdøgnet lokalt, regionalt, nasjonalt og globalt.
nyheter

Nord-Norge

Oteren, 09.02: En dyretransport med sauer ombord har veltet. Nødslakting på stedet, melder Troms politidistrikt. I en oppdatert melding klokken 09.25 opplyses det at to dyr er avlivet på stedet, og at det er rundt hundre sauer i drift i området. Disse forsøker samlet og skadevurdert. Klokken 12.39 opplyser politiet at dyrene, som var i live, er berget og fraktet vekk, For øvrig foregår det bilberging på stedet.

Harstad, 08.12: Antall butikker i Harstad sentrum med negativt driftsresultat er nesten doblet de siste to årene. Det skriver Harstad Tidende.

– Resultatene er trist lesning. Altfor mange går med underskudd. Når antallet som driver med minusresultat er økt fra 10 til 18 på to år er det grunn til bekymring, sier Odd Birger Hansen, førsteamanuensis ved Handelshøgskolen UiT Harstad.

Rana, 07.28: En utenlandsk bil er stanset i en kontroll i Mo sentrum. I den anledning er tre menn pågrepet, mistenkt for tyveri av båtmotorer. Forholdet blir videre etterforsket ved Rana politistasjon, melder politiet i Nordland.

Lenvik, 06.13: Rådmannen i Lenvik ber politikerne si nei til å garantere for et lån til Finnsnes fjernvarme. Selskapet ønsker å refinansiere lånet på 45 millioner kroner, og det er i den forbindelse det ønsker den kommunale garantien. Saken behandles i Lenvik formannskap tirsdag. Det skriver NRK Troms.

Tromsø, 06.11: - Vi tror vi har en god politikk for Nord-Norge og Tromsø. Vi tror også vi har et godt lag. Derfor har vi gode sjanser for å ta tilbake Tromsø som Høyre-by, sa Erna Solberg da hun møtte pressen ved fotenden av Sherpatrappa mandag kveld. Det skriver iTromsø.

Øvre Alta, 06.07: Kyr på rømmen, også i veibanen. Det melder politiet i Finnmark. "Kjør forsiktig inntil bonden har fått de bak gjerdet igjen".

Hammerfest, 06.04: En mann er pågrepet etter en kroppskrenkelse. Vedkommende sitter i arrest, og skal i avhør i løpet av dagen.

Norge

12.41: Arbeiderpartiets Arild Grande er glad for Heidi Nordby Lundes (H) utspill om kutt i sykelønnsordningen. – Her kommer katta ut av sekken, sier Grande. Det skriver NRK. Les mer her.

07.28: I statsbudsjettet for 2019 foreslår regjeringen å bevilge 50 millioner kroner til kartlegging av en stor havbunnsstruktur som går over delelinjen mot Russland.
– Denne seismikkinnhentingen vil gi oss bedre kunnskap om mulige olje- og gassressurser som krysser delelinjen med Russland og er særdeles viktig for å kunne ivareta norske interesser på en god måte, sier Frps energipolitiske talsmann Terje Halleland.

Les mer her.

07.22: Selv om norske lagre er overfylte har Norturas datterselskap har importert 300 tonn svinekjøtt i år, skriver Nationen. Forrige uke kom prognoser fra Nortuga som venter en overproduksjon på 5400 tonn svinekjøtt også i 2019.

Oslo, 06.21: Trafikkulykke i Nydalen, hvor bil og sykkel er involvert. 06.55 melder politiet i Oslo at syklisten har fått behandling på stedet, og er kjørt videre til legevakt. Ulykken skjedde ved en fotgjengerovergang, og politiet har fått forklaring av bilfører.

Drammen, 06.16: Mandag formiddag varslet badevaktene på Drammensbadet politiet om en høylytt krangel mellom to menn i 40- og 50-årene Politiet rykket ut til det som kunne virke som en ordensforstyrrelse, men viste seg å være en litt amper diskusjon om en forsvunnet badebukse, skriver TV2. Les mer her.

Jotunheimen, 06.15: Politiet og frivillige leter etter en kvinne i 50-årene ved turisthytta Glitterheim i Jotunheimen. Tre helikoptre har blitt satt på bakken grunnet dårlig vær. Les mer her.

Oslo, 05.13: Politiet i Oslo har fått mange meldinger om en kar som knuste ei rute på en bil med et brekkjern på Bislett. "Han stakk østover med bussen, men vi fant mannen på Torshov. Han satte se kraftig til motverge og hadde en stor kniv på seg. Mannen pågrepet og ingen ble fysisk skadet", melder politiet.

Kristiansand, 03.06: En 42 år gammel sjubarnsmor fra Kristiansand ble mandag tiltalt for å ha drept både faren og en tidligere samboer. Før saken kommer opp for retten, vil hun også bli tiltalt for å ha dopet ned en annen ekskjæreste ved tre anledninger, ifølge NRK. Tiltalen er ikke formelt forkynt for kvinnen. Les mer her.

Gjøvik, 23.44: Politiet ble tilkalt til en privatadresse hvor en gjest nektet å gå hjem. Da patruljen fikk mannen ut av boligen, tente han seg en "joint" foran patruljen. Mannen ble innbrakt for bevissikring, og anmeldes for bruk av narkotika, melder politiet i Innlandet.

Verden

Israel, 12.43: Den israelske ambassaden i Norge kaller Eurovision-boikott en «kollektiv avstraffelse av ni millioner israelere», skriver NTB. Les mer her.

08.09: EU-kommissær Jyrki Katainen frykter «begynnelsen på slutten» for Europa, skriver Aftenposten. Dette fordi han mener å se politikere i flere og flere land trekke i illiberal retning, noe som bekymrer ham dypt. Han trekker frem Polen, Ungarn og Romania som de tydeligste eksemplene. Men også i flere andre europeiske land har politiske ledere nå begynt å stille spørsmål ved demokratiets grunnleggende spilleregler, advarer Katainen. Les mer her.

Sverige, 06.25: Svenske valgmyndigheter måtte mandag rette representantfordelingen i Riksdagen. Den borgerlige Alliansen havnet ett hakk lenger etter de rødgrønne partiene. Les mer her.

USA, 05.23: Østkysten av USA forbereder seg på at orkanen Florence skal treffe land fredag formiddag norsk tid. I den anledning evakueres én million innbyggere. Det opplyser NTB.

– Poenget her er at det med stor sikkerhet kan slås fast at Florence vil bli en stor og ekstremt farlig orkan, uavhengig av eksakt vindstyrke, heter det i uttalelsen fra NHC, USAs nasjonale orkansenter.

Les mer her.

Brasil, 05.02: En politimann ble drept da 20 tungt bevæpnede menn stormet et høysikkerhetsfengsel i Brasil mandag. 92 innsatte klarte å rømme. Rundt tusen politimenn jakter på rømlingene og gjerningsmennene. 42 var pågrepet etter et halvt døgn, melder NRK.

Nigeria, 00.41. Minst 35 mennesker døde og over hundre ble skadd da en gasstank eksploderte og tok fyr i Nigeria, bekrefter myndighetene ifølge Reuters. Les mer her.