Ingen spor etter Wirgas etter ni døgn

Til tross for intensiv leiting, har ingen sett snurten av Irsk setteren siden den ble borte på fjellet på Senja 1. september.

Wirgas Den 12 år gamle irsk setteren Wirgas har vært forsvunnet på Senja i ni døgn.   Foto: Privat

nyheter

– Vi er helt i uvisse, sier hundeeier Svein-Olav Steinmo.

Nå, ni døgn siden Wirgas ble borte, er han fullt ut klar over at det kan ha gått galt for hunden — at det kanskje kan ha skjedd at den har ramlet og av den grunn har omkommet. Det er et utfall som Steinmo, omstendighetene tatt i betraktning, synes er "greit" for den 12 år gamle hunden.

– Men vi skulle gjerne visst det om han har omkommet, og at han ikke ligger en plass der ute skadet eller at han vandrer rundt uten å finne hjem, sier Steinmo.

Intensiv leiting

Wirgas forsvant i Stormoa-området på Senja på formiddagen 1. september. Ikke lenge etter siste observasjon av hunden ble det igangsatt leiting utover ettermiddagen og kvelden. Leiteaksjonen ble også intensivert slik at sju stykker var ute og leitet de påfølgende dagene.

– Det er egentlig et forholdsvis lite område som det er naturlig for han å være der rundt Stormoa. For å komme seg ut ifra dette området er det ganske ulent, selv for han, sier Steinmo.

Men til tross for at hele området er grunngått, har man ikke sett snurten av Wirgas. Det er heller ikke gjort funn som tilsier at hunden har fått en tragisk utgang.

– To ganger har vi hatt norske redningshunder der oppe, som har søkt gjennom mesteparten av området, også der som vi mener han kan ha falt ned. Vi har ikke funnet noe. Det er heller ikke observert at åtselsfugler har begynt å samle seg, noe disse ville gjort dersom han lå der død.

At den intensive leitinga ikke har ført frem, mener Steinmo kan tyde på at Wirgas faktisk har tatt seg ut av området. Noe som i praksis kan si at han er å finne nesten hvor som helst på Senja.

– Hele forrige uke søkte vi i dalfører, langs vann og stier som ville være naturlig for han å gå i, men vi har ikke sett snurten av han. Selv om han sikkert er svak nå på grunn av blant annet matmangel, så kan han rekke over store områder, sier Steinmo.

Litt i villrede

Nå er man litt i villrede for hvordan man videre skal leite etter Wirgas, men Steinmo sier at de er ute på fjellturer der de håper på å dumpe på hunden.

– Vi legger jo også igjen spor bare ved å være ute på tur, som Wirgas — om han kommer over det — mest sannsynlig vil følge, sier Steinmo.

Det heldige oppi den uheldige situasjonen er at værgudene har vist seg fra sin gode side den siste uka, noe som betyr at hunden i hvert fall ikke fryser ihjel. Positivt er det også at rypejakta startet mandag.

– Da blir det jo voldsomt med folk i fjellet. Vi har også delt situasjonen på Facebook, og er svært takknemlige for oppmerksomheten og engasjementet vi har møtt der, sier Steinmo.

Vil vite om observasjoner

Han ber alle som skal ut på tur på Senja om å se etter spor etter Wirgas.

– Hva er det i så fall man skal se etter?

– Det er en ganske stor og rødbrun irsk setter, som det nok vil vises at er ganske sliten og tynn. Jeg vil tro at han for det meste lunter, og ikke springer, fordi han sparer på kreftene sine. Han er strømmet, og jeg blir derfor veldig overrasket om han skulle finne på å jakte på sau og rein. Det kan likevel være at han befinner seg i nærheten av sau og rein, og det rett og slett fordi han kan finne det trygt å oppholde seg i nærheten av slike dyr, sier Steinmo.

– Vil fremmede kunne tilnærme seg han?

– Ja, han er veldig glad i folk, men så er det ofte sånn at hunder som er ute sånn blir sky og skeptiske. Men om folk ikke klarer å komme i kontakt med han er det uansett viktig at vi får beskjed om hvor han er observert, slik at vi får vite hvor vi kan begynne å leite for fullt igjen, sier Steinmo.

Dersom folk observerer åtselsfugler som har samlet seg  ønsker Steinmo også gjerne å få beskjed om dette.

– I så fall er det fint om man — om det i det hele tatt er mulig — forsøker å se hva fuglene har for seg. Hunden har et halsband på seg, så selv om det skulle være lite igjen av han kan vi uansett funne ut av det.

Dersom noen vil melde ifra om observasjoner kan Steinmo ringes på 970 89 791.