Folkebladet traff de to og fikk en prat med dem på vei inn til en konsert onsdag ettermiddag med Hærens musikkorps, som i løpet av 80 minutter serverte 13 musikalske framføringer for de gamle veteranene som kom kommer fra hele landet.

Enoksen er fersk nestformann i brigadeveteranforeningen i Midt-Troms.

– Etter det jeg hører skal det være rundt 70 brigade-veteraner som har takket ja til invitasjonen og har funnet veien til indre Troms, sier Enoksen.

Han forteller at på typisk soldatvis har det tirsdag morgen vært frokost i spisemessen klokken seks, et tidspunkt som nok ikke alle de oppmøte er vant til å forholde seg til i dag.

«Den 12. mann»

Mandag klokken 19 fikk de frammøttte se filmen «den 12. mann, filmen som handler om den norske soldaten Jan Baalsrud, som ofret sine egne tær for å komme seg til Sverige i 1943.

På tirsdag fikk brigadeveteranene høre på et foredrag av Emil Johan Høie, som selv tjenestegjorde i Brigadestaben fra 1953 til 1956. Litt senere fikk de frammøtte en omvisning der dagens materiell i de forskjellige bataljonene ble vist fram. Tirsdagen ble så avsluttet med en middag i spisemessen i Setermoen leir.

– Brigaden ble siste markert da den var 60 år, og nå markeres dette på nytt fem år senere, sier Enoksen, som forteller at han har vært medlem i den lokale brigadeveteranforening i seks år, og har vært nestformann det siste året. Enoksen forteller at han selv tjenestegjorde i Brigade Nord i 1963 og 1964 på Setermoen.

Skytter på stridsvogn

En annen av brigadeveteranene som hadde funnet veien til Istindportalen var Olav Winther fra Finnsnes.

– Jeg tjenestegjorde i Brigade Nord i 16 måneder, som skytter på stridsvogn i 1957 og 1958, og tjenestegjorde både i Heggelia og på Trandum.

– Brigaden har vært den tryggheten vi har hatt tidligere, og som jeg håper vi får tilbake ved at Brigade Nord blir styrket igjen.