Fisken ble fraktet til Salaks AS sin lokalitet ved Grytøya i Harstad kommune.

Fordeler ved stor smolt

Driftsleder Lasse Solgren Nilsen forteller at det er den første smolten på 250 gram som er satt i Salaks-merdene. Produksjonssiden i sjøen forandres fra 18-20 måneder ned til 10-14 måneder. Derfor blir areal disponeringen mer effektiv. Det betyr at Salaks kan øke sin produksjon samtidig som de tar ned risiko. Vanlig størrelse på fisken ved utsett er 100 gram.

– Det er fordeler på mange måter ved å sette den ut når den er så stor. Det handler om at du får mindre eksponeringstid i forhold til lus og dermed unngår avlusing. Og du får kortere produksjonstid i sjøen. Vi tar en del av biomassen på land. På den måten får vi utnyttet MTB på sjøen på en bedre måte. Det skal også være en bedre kvalitet på smolten når den er på 250 gram, sier Solgren Nilsen.

– Har denne smolten en bedre overlevelserate?

– Jeg vet ikke om det er gjort så mye forskning på det. Men når du tar ned tiden i sjøen vil vi nok ta ned mengde dødelighet også, sier han.

Øker produksjonen gradvis

– Går det bra med produksjonen i smoltanlegget?

Tar vare på slammet

Folkebladet skrev onsdag om prosjektet «FjordMAX» som vil om direktoratet gir grønt lys doble produksjonen av laks i Salaks.

– Har dere mulighet til å øke kapasiteten ved smoltanlegget tilsvarende uten å bygge ut?

– Nei, vi må nok bygge ut om vi skal øke kapasiteten. Vi kan omdisponere og produsere et høyere antall, da fisk med mindre størrelse. Men det vil i tilfelle gå utover de grønne konsesjonene. Men vi ønsker jo og fortsette med å produsere fisk på 250 gram, sier Solgren Nilsen.

Slammet ved smoltanlegget på Salangsverket blir ivaretatt.

– Hva skjer på denne fronten?

– Vi har flere prosjekter på gang. I tillegg har vi et stående tilbud om at aktører kan komme og hente tørka slam. Vi prøver å finne ut den beste måten å utnytte slammet. Men vi er ikke i mål med dette enda, sier han.

I MERDENE: Smolten på 250 gram er på plass i merdene. Foto: Privat