Det er styret som har sett seg nødt til å gå til det skritt å melde den lokale produsenten av kjøkken-, baderoms- og garderobeinnredninger på Rundhaug konkurs. Styreleder Ole A. Ovesen forklarer at den trasige situasjonen med blant annet markedsmessige forhold.

– Årsaken til konkursen er rett og slett at vi selger for få kjøkken, og dermed blir kostnadene større enn utgiftene. Regnestykket går ikke opp, sier Ovesen.

Han forteller at Focus Interiør AS i løpet av de sju første månedene av 2018 har et underskudd på over 900.000 kroner.

– Jeg er kjempeskuffet over å måtte gå til det skrittet her, men så er det sånn at det ikke er annet å gjøre når man ikke klarer å betale de løpende regninger som kommer inn. Hadde vi ikke gjort dette, ville vi på sikt ikke hatt penger til lønn til de ansatte, sier Ovesen.

– Absolutt ikke hyggelig

Bedriftens regnskapstall forteller om mange vanskelige år før det i 2016 og 2017 begynte å se lysere ut. Oppturen skulle imidlertid ikke vise seg å fortsette.

– Vi må selge for omlag 20 millioner kroner for å få det til å gå rundt. Når folk heller ønsker å kjøpe billige flatpakkede kjøkken fra Kina i stedet for kvalitetskjøkken fra Rundhaugen så får vi et problem.

Focus Interiør AS har vel 15 ansatte. Mandag ble arbeidsstokken informert om situasjonen av styrelederen.

– Det er den verste beskjeden jeg noen sinne har vært nødt til å gi til ansatte, for jeg vet jo at alle har bruk for lønna og jobben sin. Nei, det var absolutt ikke hyggelig, understreker Ovesen.

– Rammes kunder av konkursen?

– Nå vil det være opp til bostyrer å avvikle boet, men jeg vil anbefale at man begynner å produsere de kjøkkenene som er betalt og i bestilling. Med det får man på enkelt vis gjort om varelager til ferdigvare, noe som vil medføre masse cash inn til butikken, sier Ovesen, som poengterer at dette er noe bostyrer raskt må få avklart.

Spark til kommunen

Ovesen Eiendom AS kjøpte Focus Interiør AS i 1997, og har dermed drevet bedriften i 21 år.

Med konkursen i Focus Interiør AS mister Målselv kommune en etter forholdene stor arbeidsplass. I den anledning har styrelederen et lite hjertesukk å melde.

– Det er et problem at eiendomsskattenivået for bedrifter i Målselv er på sju promille. Dette har også bidratt til at vi ikke klarte å komme oss gjennom denne utfodringa, sier Ovesen.

Han viser til hvordan Rundhaug-bedriftens ansatte gjennom mange år har bidratt med vel halvannen million kroner i skatt hvert år til Målselv kommune.

– Det blir en form for dobbelbeskatning når det i tillegg kreves inn sju promille eiendomsskatt — ikke næringsvennlig i det hele tatt.

Når det gjelder styrelederens anbefaling om å produsere de kjøkkener som er i bestilling, sier bostyrer Oddvar V. Eriksen at det er et spørsmål som må tas opp med de som sitter med pengesekken, nemlig banken.

– Jeg regner med å treffe banken torsdag, så da vil sikkert dette bli vurdert, sier Eriksen.

Folkebladet har ikke lyktes med å komme i kontakt med ordfører Nils Ole Foshaug i Målselv kommune.

Styreleder Ole A. Ovsen er veldig skuffet over at han ble nødt til å gå til et slikt skritt. Foto: Vidar Bjørkli