30 kjøkkensjefer og kjøkkenpersonale fra Forsvaret har truffet hverandre over smaksprøver fra matprodusenter som med to unntak holder til nord for Polarsirkelen.

Til stede for å vise fram sine produkter var også Halvors tradisjonsfisk fra Tromsø.

– Vi har her laget en kjempegod klippfisk-gryte, med klippfisk, potet, oliven og god olje som de viktigste komponentene. Dette tenker vi må passe ypperlig både som middag og til lunsj for soldatene, sa Sverre Bjørndal mens han serverte godbiter til smakssugne besøkende i Istindportalen.

Petter Inge Pettersen fra Petters Sjømat fra Melvik utenfor Harstad forteller at han i mange år har levert varer til Forsvaret, da uten avtaler som det her er snakk om.

– Jeg antar at jeg leverer varer for en drøy million i året til Forsvaret, så får vi se hva som kommer ut av dette. Forsvaret sa jo selv at lokal mat er viktig for matberedskapen, så får vi se hva som kommer ut av det.

Økt satsing på lokal mat

– Mat som er laget lokalt er ofte laget med mer tid og omtanke, hender og fagkunnskap. Man kan jo si dette er mat med navn og adresse, og det gir en ekstra piff i smaken, sa direktør Nina Sundqwist i stiftelsen Matmerk som har som formål å få forbrukere til å velge norsk mat.

Sundqwist sier at det at Forsvaret nå inviterer lokale matprodusenter på denne måten til å vise hva de kan levere, er et signal på at Forsvaret nå er i ferd med å bli et fyrtårn når det gjelder offentlig kjøp av lokalt produsert mat.

– Ut fra det jeg har fått høre kan det faktisk være slik at de første avtalene med noen av disse leverandørene er i boks ganske snart, og det vil i så fall bety at soldatene i alle fall her nord kanskje før jul vil kunne ha noe av denne lokale maten å velge mellom både til middag og lunch, sier Sundqwist.

Sikkerhet og beredskap

Torstein Øygarden som er sjef for strategiske anskaffelser opplyser at Forsvaret kjøper mat årlig for rundt 400 millioner kroner.

– Vi ønsker selvfølgelig fokus på matsikkerhet og matberedskap. Da er lokale leverandører et av virkemidlene for å ha dette på plass, sier han.

FOR BACCALAO-FRELSTE: Sverre Bjørndal fra Tromsøfirmaet Halvors tradisjonsfisk viser her fram deres spesial-lagede klippfisk-gryte. Foto: Stein Wilhelmsen
GOD MAT OG GODT HUMØR: Petter Inge Pettersen fra Petters Sjømat vartet opp med både fiskekaker og annen god sjømat under seansen i Istindporalen. Foto: Stein Wilhelmsen