Salmar skal investere 675 millioner kroner i det som skal bli verdens mest moderne anlegg for slakting og bearbeiding av laks. Det er ventet at anlegget vil kunne bety 300-400 nye arbeidsplasser.

Valget har stått mellom Øyjordneset i Sørreisa og Klubben ved Grasmyr på Senja i Lenvik kommune. På pressekonferansen sa Witzøe at begge alternativene i utgangspunktet stilte likt. Til slutt ble det Klubbens lokalisering nærmere sentrum, der arbeidsmarkedet er størst, som ble avgjørende. Witzøe pekte også på at Klubben bare er 20 minutter unna Sørreisa.

Forståelig nok er ordføreren i Lenvik svært lykkelig over Salmars avgjørelse om å etablere sitt storanlegg på Klubben næringspark.

– Først og fremst så er dette en gledelig nyhet, men også en lettelse selvfølgelig, sier Geir-Inge Sivertsen til Folkebladet.

Han viser til det mangeårige arbeidet både i Lenvik, men også i regionen for øvrig, der søkelyset har vært på sjømatnæringa og dennes betydning. Noe som også er grunnen til at nettopp sjømatnæringa er utpekt som satsingsområde i alle strategiske planverk.

– Personlig har jeg jobbet opp mot Salmar siden 2012, det året jeg første gang var på Frøya og så hva som hadde skjedd etter at Salmar etablerte sin virksomhet der nede. På en måte er det et langt strategisk arbeide som nå kulminerer med beslutninga som Salmar har tatt, noe som jeg personlig syner er fantastisk artig selvfølgelig, men aller viktigst betydninga og ringvirkningene dette gir for hele regionen, sier Sivertsen.

– Stor betydning for regionen; hva ligger i det? Hva kan vi regne med å se kommer utav Salmars etablering på Klubben?

– For det første er det en betydelig aktør, en internasjonal sjømatgigant, som nå forsterker sitt fotavtrykk her i nord. Beslutninga om en industriell etablering på land vil skape betydelige ringvirkninger, først i form av den hektiske utbyggingsfasen som vil skape aktivitet de neste to årene. I det langsiktige perspektivet er det selvfølgelig også arbeidsplassene denne virksomheten genererer, sier Sivertsen.

Ikke minst peker han på synergieffektene Salmars etablering fører til, for ordføreren er helt overbevist om at ytterligere etableringer vil følge på. Både i form av leverandører som ønsker å knytte seg nært til Salmar, samt annen industri som henger sammen med hovedproduksjonen.

– I sum kommer dette som skjer nå til å bli veldig stort og viktig, sier Sivertsen.

Her, på Klubben næringspark i Lenvik kommune på Senja, kommer verdens mest moderne laksefabrikk. Det kunngjorde Salmar-gründer Gustav Witzøe på en pressekonferanse på Husøy lørdag. Foto: Steffen Fossbakk
Salmar-gründer Gustav Witzøe kunngjorde lørdag at Salmar vil etablere storslakteri på Klubben i Lenvik. Foto: Maria Holm Simonsen