Statssekretær i Kommunal og moderniseringsdepartementet, Anne Karin Olli (H), kommer til Dyrøyseminaret for å legge fram regjeringens syn på regionreformen. Er nordlendingene vanskelige? Og går reformen fremover, eller bakover? Det forventes frisk debatt med deltakere fra både stortingsbenken og fylkesrådet i Troms.

– Årets Dyrøyseminar har fokus på regional utvikling og ung drivkraft. Dyrøyseminaret skal alltid være aktuelt og vi skal alltid utfordre, sier ordfører i Dyrøy, Marit Alvig Espenes.

Større vekstpotensial

Ett av årets temaer er «Hvordan hente ut vekstpotensialet i egen region?». Sekvensen skal ledes av Distriktssenteret som skal vise resultater av samarbeid i flere andre regioner. Ordføreren i Dyrøy, som også er nestleder i Midt-Troms regionråd, mener Midt-Troms har et større vekstpotensial enn det som tas ut. Men det fordrer tillit.

– Midt-Troms lander en gigantisk industrietablering på grunn av godt samarbeid. Kommunene i Midt-Troms gjennomførte felles møte med SalMar i fjor der vi presenterte tre industriområder vi anbefalte for dem. Områdene ble deretter befart i fellesskap. Uten tillit til hverandre hadde dette aldri gått, sier hun.

– Regionen står samlet

SalMar har i brev til regionrådets medlemmer uttalt at det brede og positive samarbeidet om næringsutvikling i regionen har hatt betydning for deres beslutning. Det er lagt sterk positiv vekt på at de åtte kommunene og deres respektive ordførere i fellesskap har argumentert for Midt-Troms som et velegnet etableringssted, uavhengig av kommunegrensene. Regionrådsleder og ordfører i Lenvik, Geir Inge Sivertsen, har også tidligere uttalt til Folkebladet at regionen står samlet, uansett hvilken lokalitet som velges.

– Nå må vi gripe sjansen

Når det er snakk om etableringer og arbeidsplasser er det lett å havne i «skyttergrava», mener Espenes.

– Spørsmålet vi stiller oss nå er hva mer vi kan oppnå hvis vi samarbeider om f.eks. næringsutvikling, omdømmearbeid og utdanning i regionen. Det kan vi gjøre uten å slå sammen alle kommunene. Regional næringsplan viser oss hvilke muligheter vi har. Nå må vi gripe sjansen, mener hun.

Statssekretær i KMD, Anne Karin Olli (H), uttalte tidligere i vår at hun er fornøyd med at det er så mange gode resultater i Midt-Troms.

–Det syns som om mange mindre regioner har lyktes godt i dette nasjonale programmet. Vi i Kommunal- og moderniseringsdepartementet er spente på fortsettelsen, sier hun.

Workshop med ungdom

Unge har alltid vært sentrale aktører på Dyrøyseminaret og styrking av ung medvirkning i Midt-Troms er eget tiltak i regional næringsplan. Nå skal regionens ordførere og fylkesråd for utdanning utfordres i en helt spesiell workshop sammen med regionens ungdommer, i regi av Rimfrost produksjon AS. Dyrøyseminaret blir igjen felles arena for ungdomsarbeid og utvikling. Ungdomssporet på Dyrøyseminaret er oppstarten til ei helhetlig tenkning der våre unge involveres og medvirker til utvikling i Midt-Troms.

– Skal vi lykkes med å ta ut vekstpotensialet i nord, må unge få muligheter til å påvirke utviklingstrekkene i egen region. Muligheten til å påvirke egen situasjon, lokalsamfunnet og den regionale utviklinga er avgjørende for ønsket om å slå seg ned i regionen etter endt utdanning, sier prosjektleder for Dyrøyseminaret 2018, Kjell Sverre Myrvoll, som venter innrykk av ungdom fra hele fylket, inkludert ungdommens fylkesråd (UFR).

Arrangementet skal foregå på Posthuset, Finnsnes og Senja videregående skole, Gibostad med overnatting på Skoghus.

Også i år skal ungdommene under Dyrøyseminaret tas på alvor. Foto: Privat