Lørdag ble det offentliggjort at Salmars store industrisatsing legges til Klubben industripark i Lenvik kommune. Innovanor er navnet til det planlagte anlegget, som skal koste 675 millioner kroner å bygge ut, og som Salmar ønsker at skal bli et av verdens mest avanserte anlegg for prosessering av laks.

I utgangspunktet meldte 13 kommuner i Troms seg inn i kampen om å få anlegget, men Salmar-sjef Gustav Witzøe påpeker at Midt-Troms tidlig i prosessen pekte seg ut.

– De oppfylte alle kriteriene vi hadde satt, og så er det også sånn at Midt-Troms på mange måter er en motor for videreutvikling av laksenæringa — her er en egen kultur, sier Witzøe.

Godt mottatt uttalelse

For Salmar, som visste at noen kom til å bli skuffet over avgjørelsen som måtte tas, var det derfor godt da Midt-Troms regionråd kom med en felles uttalelse vedrørende oppdrettsgigantens storsatsing. I uttalelsen ble det argumentert for regionen, uavhengig av kommunegrensene.

– Det var flott gjort av et sterkt og samlet regionråd, og noe som var viktig for Salmar.

Til syvende og sist stod det mellom Klubben næringspark i Lenvik og Øyjordneset næringsområde i Sørreisa, som ifølge Witzøe begge var gjort veldig godt rede for fra kommunenes side gjennom grundig, profesjonell og overbevisende dokumentasjon. Og det ble altså Lenvik som trakk det lengste strået.

Kjente det i magen

– Hvorfor ikke Sørreisa?

– Klubben er nærmere et større sentrum med tilgang på arbeidskraft, samt at det er et flott tomteområde — på Senja, ikke minst. Til syvende og sist kjente vi i magen at det måtte bli slik. Det er heller ingen ulempe at de fire kommunene på Senja skal slå seg sammen, noe vi mener gir større slagkraft, sier Witzøe.

At Klubben næringsområde omfatter hele 400 dekar er en stor fordel, ifølge Salmar-sjefen.

– For vi må bygge et miljø, og ikke bare et prosesseringsanlegg. Jeg er nemlig overbevist om at det vil komme en del andre etableringer også der etter hvert.

Skal gå fort

– Når starter dere utbygginga?

– Vi begynner i innen to-tre måneder på selve tomta, og så skal vi etter milepælsplanen som vi har laget ta inn den første laksen i løpet av tredje kvartal av 2020.

Anlegget som skal bygges på ut Klubben skal totalt sett romme 2.000 kvadratmeter.

– Skal dere bygge det ut trinnvist?

– Nei, men vi bygger et for stor bygg. Det vil si at vi har kapasitet til 70.000 tonn laks, og bygger ut kun én linje for bearbeiding i første omgang, men så har vi med det plass til å bygge opp slik at vi på sikt kan bearbeide all fisken, sier han.

Ikke skuffet

Sørreisaordfører Jan-Eirik Nordahl er ikke lei seg, selv om Salmar valgte Klubben fremfor Øyjordneset.

– Nei, jeg ønsker å gratulere Salmar, Lenvik og regionen med denne fantastisk flotte etableringa. Jeg beklager at vi ikke får det til Sørreisa, men det viktigste er at vi får det til regionen. Med ei sånn etablering vil det bli behov for arealer til leverandørindustri, og dette er noe vi nå ønsker å ta tak i og jobbe imot, sier Nordahl.

Gustav Witzøe kaller etableringa på Klubben for et "mulighetens Rubicon". Foto: Maria Holm Simonsen
Lenvikordfører Geir-Inge Sivertsen er glad for at Salmar valgte Klubben, men understreker at det viktigste var å få etableringa til regionen. Foto: Maria Holm Simonsen
Det var et close race, men til syvende og sist nådde ikke Sørreisa kommune frem. Ordfører Jan-Eirik Nordahl er likevel ikke skuffet. Foto: Maria Holm Simonsen