Han var invitert til Setermoen for å få en større forståelse på hvordan det norske militæret spesielt med tanke på om de er interoperatibel med de amerikanske styrkene som denne høsten stasjoneres på Setermoen. Den amerikanske ambassadøren, en tidligere kontreadmiral i US. Navy er klar på hvorfor de valgte Setermoen og Troms som deres treningsgrunn.

– For oss i USA er dette en vinn-vinn situasjon å kunne få oppleve det arktiske klimaet og returnere med ferdigheter vi ikke kunne ha fått noen andre steder. Vi ønsker å lære om det arktiske miljøet fra de beste av de beste og brakte det oss til Norge, sier ambassadør Kenneth J. Braithwaite til Folkebladet.

300 soldater

Denne høsten skal 300 soldater fra US. Marines trene med norske styrker. Om antallet vil øke i fremtiden kan ikke ambassadøren svare på.

– Det er helt opp til norske myndigheter. Akkurat nå har vi 300 som kommer hit på deres invitasjon. Vi mener det er et passende antall og vi er fornøyd med å kunne ha denne muligheten, sier Braithwaite.

Soldatene skal være her seks måneder i gangen. Etter et halvt år blir det en rotasjon hvor en ny gruppe tar over.

Camp

Royal army, det britiske forsvaret har som kjent bygget en camp på Bardufoss, få kilometer unna Setermoen.

– Kommer USA også til å bygge en camp her i nærheten?

– USA vil ikke bygge en camp her på grunn av at vi ikke permanent vil plassere våre soldater her i Norge. Vi kommer nå på rotasjons-basert trening på invitasjon fra Norge, sier ambassadøren.

Nord

Torsdag besøkte Braithwaite patruljene ved den russiske grensen lengre nord i landet. På spørsmål om Russland er fienden var svaret raskt nei. I dag er Setermoen det nordligste området i Norge det amerikanske forsvaret trener med norske soldater.

– Det er ingen intensjon fra vår side å trene lengre nord i landet. Vår forhold til den treningen som skal gjøres her er at våre soldater skal til Troms for å trene i et arktisk miljø. Setermoen er hvor norske styrker inviterte oss, og her er hvor vi skal være, svarer han.

Støtte

Ambassadøren er også klar på at de amerikanske styrkene vil kunne bistå i en krisesituasjon i landet, skulle de bli bedt om å bistå.

– Vi er en alliert av Norge og skal bistå det norske forsvaret. Så skulle noe skje, eller en krisesituasjon oppstå når vi er her, er jeg sikker på at vi vil stå med Norge å gjøre det vi kan med de små styrkene vi har her. Ja vi er forberedt, sier Braithwaite.

Interessert

Marie Bjørnstadbråten i Artilleribataljonen , som selv er fra Setermoen, fikk muligheten til å snakke med ambassadøren som ble vist rundt på Setermoen leir. Hun synes han virket interessert i samtalene med soldatene.

– Jeg synes det er veldig bra at de kommer hit å se hva vi gjør. Han lurte på hvor lenge vi hadde vært i forsvaret, hva vi gjorde her og om vi likte plassen vi var på, sier Bjørnstadbråten.

Også Hærsjefen var fornøyd med besøket til ambassadøren.

– Det er fantastisk at den amerikanske ambassadøren tar seg tid til oss og det vi driver med her på Setermoen og i Troms, sier Hærsjef Odin Johannessen.

Marie Bjørnstadbråten som konverserte med ambassadøren synes det er flott at han besøkte leiren. Foto: Carina Hansen
Ambassadør Braithwaite fikk også se inne i et telt som sanitetbataljonen hadde satt opp i leiren. Foto: Carina Hansen
US. Marines skal denne høsten trene med norske styrker i indre-Troms. Foto: Carina Hansen
ambassadøren slo av en prat med mange av rekruttene på Setermoen leir og Brigade Nord. Foto: Carina Hansen