Jordskifteretten i Ofoten har jobbet i flere måneder med rettighetene til Elvenes, eiendommen Salangen kommune tok over etter Forsvaret. Det er strid mellom Salangen kommune og tilstøtende naboer til eiendommen. Astafjord Utvikling AS er eid av Salangen kommune og har ansvaret for å drifte og utvikle Arena Elvenes.

Har rettigheter til veiene

Jordskiftedommer Britt Stiberg forteller til Folkebladet at jordskifteretten er ferdig med å behandle de ulike rettighetene til eiendommen der grunneierne i området har fått rettigheter til bruk av veiene. I tillegg krever kommunen som grunneier at veien over flystripa omlegges. Ifølge rådmann Frode Skuggedal er dette av hensyn til sikkerheten for tilskuere og brukere av stripa.

– Rettighetene avgjorde vi i forrige rettsmøte. Det vil bli sendt ut til partene. Og det partene venter på nå er avgjørelsen på om veien som går rett over flyplassen skal omlegges, om eventuelle alternativer for omlegging. Dette er neste trinn som jordskifteretten skal ta stilling til, sier Stiberg.

Det er satt opp en brakkerigg eller en mer riktig betegnelse, et nytt bygg på en av veiene ved flystripa.

– Har grunneierne rett til bruk av denne veien også?

– Jada, grunneierne har rett til bruk av alle veiene på område, svarer Stiberg.

– Men det betyr vel at denne brakkeriggen er satt opp ulovlig?

– Ja, den er satt opp midt i et område der grunneierne har rettigheter til vei, svarer hun.

Brakkeriggen har vært utleid i forbindelse med byggingen av den nye kraftlinjen i Troms.

Krever brakkerigg fjernet

Grunneier Torbjørn Enoksen kommenterer saken slik.

– Det vi hele tiden har hevdet om våre rettigheter til å bruke veien har jordskifteretten slått fast. Det betyr blant annet at brakkeriggen er satt opp ulovlig, sier han.

– Blir dere å kreve den fjernet?

– Selvfølgelig vil vi det. Hadde kommunen opptrådt på en annen måte hadde vi også kunnet samarbeide på en annen måte. Vi fikk ikke engang nabovarsel når de satt opp riggen midt i veien som vi har rettigheter til å bruke. Når de satt opp riggen sa de at det var lov og at de kunne ha den der i tre år. De tre årene har nå passert, sier han.

– Kan stoppe dragracebane

– Fra første dag har kommunen bare kjørt over oss. Nå vil vi bare få avklart denne saken. Og det blir uaktuelt å flytte veien på området, sier han.

– Betyr dette at dere nå kan si nei og stoppe planene om å etablere dragracebanen?

– Ja, på grunn av veien kan vi det. De får ikke dragracebane og de får ikke fornya konsesjon på flyging uten at de har full råderett over området. Det står svart på hvitt, slår Enoksen fast.

– Dette er et fantastisk friluftsområde der folk må få lov å ha fred når de er her. Jeg tror folk i Salangen har behov for et slikt sted. Et sted å slappe av uten støy og bråk, sier Enoksen.

Sønner vil drive gården

Enoksen forteller videre at han har to sønner som går på landbruksskolen. Selv la han ned gårdsdriften på grunn av sykdom.

– De har planer om å komme tilbake og drive gården og ha dyr. Men med de planene som kommunen har med Elvenes er det overhodet ikke forenlig med å drift av gård og ha husdyr. Da må vi ha denne veien. Vi kan ikke jage kyr i kroker og kriker. Det går ikke an. Dette er et fantastisk jordbruksområde med 700–8000 mål dyrka mark på disse gårdene, sier Enoksen.

Avslag på spillemidler

Det har dukket opp et problem til i forhold til planene om dragracebanen. Salangen kommune har fått avslag på spillemidler til planlagte banen. Ifølge kultursjef Kurt Jan Kvernmo i Salangen kommune var det søkt om omkring tre millioner kroner i spillemidler til prosjektet.

– Avslaget skyldes eiendomsavklaringene som er under behandling av jordskifteretten. Så lenge dette er uavklart er det ingen som kan si hvem som eier der, om det er grunneierne på Elvenes eller om det er Salangen kommune. Den første søknaden ble jo godkjent fordi en trodde det var Salangen kommune som eide det. Men så enkelt var det ikke. Saken havnet i jordskifteretten, sier Kvernmo. Jordskiftesaken skal bli avgjort i løpet av høsten slik i neste runde til våren vil det være avklart. Da må vi tilfelle sende en ny søknad, sier Kvernmo.

Folkebladet forsøkte å få kontakt med teknisk sjef Reidar Berg for å få dokumentasjon rundt oppsettingen av brakkeriggen. Men han svarte ikke på telefonen. Rådmann Frode Skuggedal sier til Folkebladet at kommunen er opptatt av å ha ryddige og gode forhold til alle naboene og andre på Elvenes.

– Ja, det var derfor vi ville ha en behandling i jordskifteretten for å få disse avklaringene. Men utover dette ønsker jeg ikke å uttale meg i saken før vurderingene og papirene har kommet fra jordskifteretten, sier han.

Brakkeriggen har blitt til noe litt mer enn en vanlig brakkerigg. Foto: Morten Dokka
Torbjørn Enoksen har klar tale. – Dette bygget må bort. Foto: Morten Dokka